Opevnené mesto budú skúmať aj nemeckí archeológovia

Opevnené mesto zo staršej doby bronzovej pri Vrábľoch bližšie preskúmajú archeológovia zo Slovenska a Nemecka. Osada je unikátna svojou vyspelou ulicovou zástavbou. Takmer celý medzinárodný projekt bude financovať nemecká strana. Jeho výsledky majú byť prínosom nielen pre Slovensko, ale aj pre celú Európu. Posunúť má ďalej poznatky o fungovaní spoločnosti v dobe bronzovej.

Nedávno archeológia lokalitu Fidvár preskúmali geofyzikálnymi a pedologickými metódami. Ako agentúru SITA informoval riaditeľ Archeologického ústavu v Nitre Matej Ruttkay, samotný rozsiahly výskum sa začne v júni 2011 a potrvá do jesene. Potom bude pokračovať ešte ďalšie štyri roky, vždy v letných mesiacoch. Zúčastnia sa na ňom aj špecialisti z Bulharska či Rakúska a študenti archeológie zo Slovenska, Nemecka a ďalších krajín.


Ulicová zástavba je pre toto územie unikát. Tento typ urbanizmu sa sem zrejme dostal z vyspelej oblasti Mykén. Osada je neporušená a monokultúrna, čo znamená, že lokalita nie je pomiešaná s inými obdobiami. Územie Slovenska bolo jedným z miest, kde sa ťažila a ďalej exportovala meď, z ktorej sa vyrábal bronz. Archeológovia predpokladajú, že osada pri Vrábľoch bola jedným z distribučných centier tohto kovu do celej Európy. „Práve používaním bronzu a jeho spracovaním sa celá spoločnosť výrazne rozvíjala, ale v stredodunajskom priestore máme dosiaľ málo dokladov toho, ako celý ten proces fungoval,“ povedal Ruttkay.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články