Odborníci začnú s výskumom mumifikovaného tela Žofie Serédy

Obrázok k článku

Vedecké tímy zo Slovenskej akadémie vied a Univerzity Komenského uskutočnia výskum múmie Žofie Serédy, manželky grófa Andrássyho, ktorá bola uložená v sarkofágu na hrade Krásna Hôrka. Výskum sa začne 19. novembra preskúmaním tela na mieste v kaplnke hradu Krásna Hôrka a na základe výsledkov obhliadky bude múmia putovať na ďalšie výskumy do Bratislavy.

 

Žofia Serédy patrí medzi legendárne slovenské hradné panie, ktorá aj vďaka románovej fikcii Móra Jókaiho z 19. storočia a vďaka svojim „zázračne“ zachovalým pozostatkom budí pozornosť laikov aj odbornej verejnosti. Telo sa našlo na začiatku 19. storočia v krypte kostola v Krásnohorskom Podhradí. Odvtedy, ako ho Andrássyovci dali preniesť do rodovej kaplnky, hrad navštívilo tisíce turistov. Mumifikované telo Žofie Serédy nezničil ani ničivý požiar v roku 2012.

 

Pripravovaný mikrobiologický a antropologický výskum má dať odpoveď na všetky otázky a dohady, týkajúce sa jej veku, roku a príčiny jej úmrtia, spôsobu mumifikovania tela v minulosti a jeho zachovania v budúcnosti. Jedným z výsledkov bádania antropológov by mala byť aj rekonštrukcia tváre „neznámej“ mŕtvej. Výskum tela a reštaurovanie sarkofágu sú súčasťou prípravy novej expozície hradu Krásna Hôrka a zároveň budú verejnosti predstavené na reprezentatívnej výstave Žofia pani Krásnej Hôrky v kaštieli Betliar počas letnej sezóny v roku 2016.

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články