Odborníci predstavia výsledky archeologických výskumov v meste

Obrázok k článku

Archeologické výskumy na území mesta Trnava z posledných dvoch rokov priblížia záujemcom o históriu v stredu 6. septembra odborníci, ktorí sa na nich podieľali. Verejnosti predstavia šesť archeologických lokalít, ktoré priniesli zaujímavé objavy a poznatky. Podujatie Archeológia pod hviezdami bude v Univerzitnom parčíku v absolútnom centre mesta o 19:00.

 

S odbornou prednáškou vystúpi Erik Hrnčiarik z Katedry klasickej archeológie Trnavskej univerzity, ktorý v poslednom období zastrešoval viaceré archeologické výskumy v Trnave, vrátane lokality za Bazilikou sv. Mikuláša, Dolnej brány či mestského lazaretu na Kalvárii. Ďalším prednášajúcim bude Branislav Lesák z Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave, ktorý sa podieľal napríklad na archeologickom výskume v dvorovej časti Štefánikovej ulice 4 v Trnave. O plánoch samosprávy s archeologickými lokalitami bude hovoriť Milan Horák, poradca primátora Trnavy pre mestskú pamiatkovú rezerváciu. Podujatie Archeológia pod hviezdami bude jedným zo seriálu podujatí, ktoré sa konajú v Trnave v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva na Slovensku. V piatok 8. septembra sa v Trnave uskutoční exkurzia po archeologických lokalitách, určená však bude pre odbornú verejnosť.

 

Slávnostné otvorenie Dní európskeho kultúrneho dedičstva bude v Trnave vo štvrtok 7. septembra. K podujatiu sa počas septembra v meste vlastnými aktivitami pripoja prakticky všetky kultúrne inštitúcie.

 

Pohľad zo severnej strany

Obrázok k článku

Pohľad do presbytéria

Obrázok k článku

 

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články