Obnovu hradného renesančného paláca tento rok ukončia

Obrázok k článku

Štvrtú sezónu pokračuje obnova renesančného paláca na hrade Ľubovňa. „Veľmi sa tomu tešíme, lebo tento rok by mal byť zároveň posledným rokom stavebnej obnovy renesančného paláca,“ povedal kastelán hradu Ľubovňa Dalibor Mikulík. Samotné sprístupnenie paláca je naplánované na budúcu letnú sezónu. Stavebné práce pokračujú tohto roku na najnáročnejšej časti objektu, ktorou je východná obvodová stena paláca. Palác tu vyrastá z niekoľko desiatok metrov vysokého hradného brala, čo je podľa Mikulíka typické pre stredoveké hrady. Okrem východnej steny paláca pokračujú práce v interiéri. „Ide sa klásť podlaha, robia sa zábradlia, pripravujú sa komunikačné trasy,“ dodal Mikulík. Na dokončenie obnovy paláca má Ľubovnianske múzeum k dispozícii 370 000 eur.

S obnovou horného hradu, ktorého súčasťou je aj renesančný palác, začalo Ľubovnianske múzeum už v roku 1998. Vtedy opravili a zastrešili hlavnú hradnú vežu. Práce pokračovali obnovou najstaršieho hradného múru v rokoch 2003 a 2007. Nasledovali práce na severnej stene gotického paláca. Obnova renesančného paláca začala v roku 2008 a potrvá až do konca tohto roku. Celkové náklady na obnovu paláca dosiahnu 1,7 mil. eur. „Ak chcem sprístupniť renesančný palác, musíme urobiť k nemu prístup a celý ho komunikačne otvoriť s už sprístupnenými časťami hradu,“ uviedol Mikulík. Otvorením renesančného paláca pre verejnosť sa prehliadka hradu predĺži o viac ako pol hodinu, na dve hodiny, čo je podľa neho už veľa. Ľubovnianske múzeum preto zvažuje vytvorenie malého a veľkého prehliadkového okruhu. Súčasťou veľkého okruhu bude aj prehliadka renesančného paláca.

Vedenie múzea už pripravuje aj expozície pre nové priestory v renesančnom paláci. Chýbať by tam nemala expozícia stredovekého pivovaru, ktorý v minulosti práve v pivničných priestoroch paláca fungoval. Ďalšia expozícia by mala byť venovaná liehovarníctvu, keďže pod hradom sa nachádza asi najstarší známy objekt liehovaru na Slovensku. „Máme veľa plánov, ale čo tam nesmie chýbať, je určite veľká fotografická výstava obnovy renesančného paláca,“ povedal Mikulík. Prví návštevníci si budú môcť renesančný palác pozrieť na budúci rok v máji pri slávnostnom otvorení letnej turistickej sezóny. 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Oprava hradu bude na jar pokračovať

Rekonštrukcia renesančného paláca na hrade Ľubovňa bude na jar pokračovať. Vláda na svojom stredajšom zasadnutí v Poprade rozhodla o pridelení 500-tisíc eur na rekonštrukciu paláca. „Sme spokojní, že práce budú pokračovať,“ povedala pre SITA riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková. Náklady na druhú a čiastočne aj tretiu etapu rekonštrukčných prác renesančného paláca predstavujú takmer 1,3 milióna eur. Zvyšnú časť peňazí poskytne múzeu Prešovský samosprávny kraj ako jeho zriaďovateľ.

Na hrad Ľubovňa sa vrátia poľské korunovačné klenoty

Na hrad Ľubovňa sa tohto roku vrátia poľské korunovačné klenoty. Naposledy tu boli originály uschované počas poľsko-švédskej vojny v rokoch 1655 až 1661. Do Ľubovne sa tentoraz vrátia len repliky a budú ich môcť vidieť všetci návštevníci hradu. “Sú vyrobené podľa dokumentácie z 18. storočia, kedy sa originálne klenoty reštaurovali. Podľa tejto dokumentácie poľskí zlatníci vyrobia faximile,” povedala pre SITA riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková počas dnešného otvorenia letnej sezóny. Repliky poľských korunovačných klenotov by mohli tento rok prilákať na Ľubovniansky hrad viac návštevníkov, ako v roku 2009, keď aj tu pocítili dôsledky hospodárskej krízy a pokles návštevnosti. Súčasťou stálej expozície hradu sa klenoty stanú od 1. júla.