Obnovili vodný mlyn, ktorý odolal povodniam aj socializmu

Obrázok k článku

Vodný mlyn v Dunajskom Klátove po rekonštrukcii za 330-tisíc eur dnes opäť otvorili pre verejnosť. Unikátna pamiatka bude naďalej slúžiť ako múzeum mlynárstva, ponúkne však aj priestor pre výstavy a iné podujatia. Obec Dunajský Klátov mlyn obnovila vďaka podpore z nórskych grantov. K jeho atraktivite prispieva aj to, že sa nachádza v krásnom prostredí Národnej prírodnej rezervácie Klátovské rameno.

 

Mlyn nestojí priamo na toku Malého Dunaja, ale na jeho pravostrannom prítoku. Na rozdiel od ostatných vodných mlynov v regióne len koleso a hnacia časť sú umiestnené v drevenej prístavbe, samotná mlynica je murovaná. Za peniaze z nórskych grantov zrekonštruovali vodné koleso, prevodovú sústavu, dolnú transmisiu, spevnili brehy mlynského náhonu a vykonali aj ďalšie práce. Podľa Jaroslava Mojžiša z Úradu vlády SR medzi 23. kultúrnymi pamiatkami podporenými z nórskych grantov na Slovensku je Klátovský mlyn jedinou technickou pamiatkou.


Najväčšiu radosť z vynovených priestorov mlyna mala pravnučka jeho prvého majiteľa Ágnes Cséfalvayová, ktorá sa ako dieťa v mlyne hrávala. Pradedo Ján Cséfalvay si podľa nej postavením mlyna v roku 1922 splnil svoj sen. Mlyn fungoval do roku 1942, rodine patril do roku 1986. To, že sa zachoval vo veľmi dobrom stave, je podľa Ágnes Cséfalvayovej aj vec náhody. “Niekedy okolo roku 1960 dostal posledný mlynár Michal Cséfalvay príkaz na úplnú likvidáciu mlyna. Syna mal v tom čase na vojenčine a tak úradom odpísal, že nemá doma mužov, ktorí by technológiu demontovali. Potom sa už na to zabudlo,“ vysvetľuje terajšia sprievodkyňa mlynárskeho múzea, podľa ktorej mlyn prežil aj hrozné povodne, aj socializmus. Pre muzeálne účely slúži od roku 1987.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vodný mlyn Bohunice

Charakteristika :
Verejnosti bol sprístupnený v roku 1979. Mlynská usadlosť bývalého mlynára Pavla Turčana leží pri potoku Sikenica, asi 1 km od horného, severného konca dediny. K mlynskej budove s dvorom patrí aj neveľký kus záhrady.

Zachránia vzácny habánsky mlyn

SOBOTIŠTE – Až 17 kultúrnymi pamiatkami sa môže pochváliť obec Sobotište v okrese Senica. Jednou z najvýznamnejších je habánsky mlyn, ktorému ešte nedávno hrozilo rozpadnutie. Nebezpečenstvo likvidácie pamiatky je momentálne zažehnané. Ako povedala starostka obce Dana Černeková, v týchto dňoch sa im vďaka financiám z fondu PHARE vo výške takmer 1,9 mil. Sk a 600-tisícovému príspevku obce, habánsky mlyn z 18. storočia podarilo staticky zabezpečiť.