Obnovia vyše storočné súsošie Golgoty v Trnave

Obrázok k článku

Mesto Trnava investuje 130-tisíc eur do kompletnej obnovy súsošia Golgota na konci trnavskej Kalvárie. Vzhľadom sa reštaurátorskú aj finančnú náročnosť budú práce rozložené na niekoľko rokov. V tomto roku radnica vyčlenila na obnovu 27-tisíc eur, prednosť pri reštaurovaní dostane socha Krista. Dotáciu 20-tisíc eur na reštaurovanie národnej kultúrnej pamiatky poskytlo ministerstvo kultúry. O peniazoch na ďalšie roky budú rozhodovať mestskí poslanci.

 

Súčasťou prác bude kompletná obnova vyše storočnej kamennej architektúry, obnova kovových plastík a statické zabezpečenie základov. Všetky kamenné aj kovové prvky budú demontované a reštaurované v ateliéri. Vo verejnom obstarávaní na reštaurovanie pamiatky zvíťazila spoločnosť Chameleo, na prácach sa budú podieľať reštaurátori Tomáš Kucman a Stanislav Kožela, ako aj statik Vladimír Kohút.

 

Súsošie pozostáva z troch kamenných podstavcov s krížmi, na ktorých sú kovové sochy ukrižovaného Krista a po stranách sochy lotrov Dismasa a Gesmasa. Medzi nimi sa nachádzajú ďalšie dva podstavce so sochami Panny Márie a sv. Jána. Kalvária v tejto časti mesta, pri vtedajšom lazarete, bola vybudovaná už v 18. storočí, v priebehu 19. storočia však zanikla. Krížovú cestu s Golgotou dal opäť v rokoch 1900 – 1901 vybudovať trnavský mešťan Jozef Müller. Tvorí ju štrnásť kaplniek a Golgota so sochami na umelo vytvorenom návrší. Z reštaurátorského výskumu vyplýva, že sochy, vytvorené ako kovové odliatky, mohli byť dielom známej trnavskej zvonolejárskej firmy bratov Fischerovcov. Podľa dokumentu Krajského pamiatkového úradu v Trnave ide o sochársky kvalitné diela s výraznou modeláciou a prirodzeným živým výrazom figúr, ktorá je v prípade lotrov obohatená o väčšiu expresivitu. Súsošie Golgoty je vlastníctvom mesta Trnava, jeho správcom je Správa kultúrnych a športových zariadení mesta.


Kalvária v Trnave je príležitostne využívaná na náboženské aktivity, vždy na Veľký piatok je cieľom tichého nesenia drevených krížov z celého mesta.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články