Obnovené pamiatky môžu súťažiť o sošku fénixa aj v roku 2013

Aj takto sa daju obnovovat pamiatky...

Majitelia a správcovia kultúrnych pamiatok či pamiatkových území obnovených vlani môžu súťažiť. Ministerstvo kultúry (MK) SR totiž dnes vyhlásilo súťaž Kultúrna pamiatka roka 2012. Do v poradí 8. ročníka celoštátnej súťaže sa dá prihlásiť v dvoch kategóriách – obnova alebo reštaurovanie národnej kultúrnej pamiatky a obnova pamiatkového územia. Podstatné je, aby sa obnova, či reštaurovanie skončili v roku 2012. Ako ďalej agentúru SITA informoval referát styku s médiami MK SR, ministerstvo kultúry a partneri súťaže tradične udelia štyri ceny. V odôvodnenom prípade môže porota rozhodnúť aj o udelení čestného uznania za obnovu alebo reštaurovanie kultúrnej pamiatky.

Štyria víťazi súťaže získajú: osvedčenie o udelení a používaní titulu Kultúrna pamiatka roka 2012 alebo osvedčenie o udelení a používaní titulu Pamiatkové územie roka 2012. Odnesú si tiež odmenu 8 300 eur od partnera súťaže – Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) a sošku bájneho vtáka Fénixa, výtvarný symbol znovuzrodenie kultúrnej pamiatky alebo pamiatkového územia. Sošku od sochára Stanislava Mikuša poskytne ministerstvo kultúry.

 

Ministerstvo kultúry SR organizuje súťaž Kultúrna pamiatka roka 2012 s partnermi súťaže – Nadáciou SPP, spoločnosťou SPP a so Združením historických miest a obcí SR. Súťaž sa riadi štatútom a organizačným a rokovacím poriadkom súťaže, ktoré sú zverejnené na webovej stránke ministerstva kultúry. Prihlášku treba poslať do 16. septembra na adresu: Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, sekcia kultúrneho dedičstva, Námestie SNP č. 33, 813 31 Bratislava a obálku označiť heslom: “Kultúrna pamiatka roka 2012“. Prihlášku musia záujemcovia poslať tiež tajomníčke súťaže v elektronickej podobe na adresu: eva.majchrakova@culture.gov.sk.

 

Prihlášku do súťaže a ďalšie podrobnosti možno nájsť na : http://www.culture.gov.sk/vdoc/597/sutaz-kulturna-pamiatka-roka-1a8.html.

Vlani sa o titul Kultúrna pamiatka roka uchádzalo 16 nominovaných projektov. V súťažnej kategórii obnova a reštaurovanie národnej kultúrnej pamiatky udelila deväťčlenná odborná porota pod vedením generálnej riaditeľky Pamiatkového úradu SR Kataríny Kosovej štyri tituly Kultúrna pamiatka roka 2011. Bez uvedenia poradia ich získali: Jesenákov kaštieľ a park v Tomášove za komplexnú obnovu a reštaurovanie, jezuitský kostol v Skalici za komplexnú obnovu a reštaurovanie mobiliáru, renesančný palác na Hrade Ľubovňa za komplexnú stavebnú obnovu a inovatívne sprístupnenie verejnosti a rímskokatolícky kostol Sv. Juraja v Spišskej Sobote za komplexnú obnovu a reštaurovanie mobiliáru. Vzhľadom na motivačný aspekt súťaže, pestrosť a kvalitu prihlásených projektov sa odborná porota rozhodla mimoriadne udeliť v kategórii obnova a reštaurovanie národnej kultúrnej pamiatky tri čestné uznania. Získali ich tí, ktorí sa podieľali na reštaurovaní hlavnej fasády rímskokatolíckeho kostola Sv. Antona Paduánskeho v Košiciach, tiež mesto Malacky za úprimnú snahu o sprístupnenie kaštieľa verejnosti a vlastníci kaštieľa v Čereňanoch za záchranu a oživenie pamiatky. V súťažnej kategórii obnova pamiatkového územia titul Kultúrna pamiatka roka 2011 neudelili.

 

Súťažou Kultúrna pamiatka roka chce ministerstvo kultúry motivovať majiteľov kultúrnych pamiatok a predstaviteľov samosprávy miest a obcí k zodpovednej údržbe a ochrane kultúrneho dedičstva Slovenska. Zároveň ňou oceňuje komplexnú, profesionálnu a výnimočne kvalitnú prípravu a následnú realizáciu obnovy či reštaurovania kultúrnych pamiatok. Ceny sa odovzdávajú na jeseň pri príležitosti výročia založenia prvej špecializovanej štátnej inštitúcie na ochranu pamiatkového fondu na území Slovenska za prvej Československej republiky, predchodcu dnešného Pamiatkového fondu. Pripomína sa tak 20. október 1919, keď splnomocnený minister pre správu Slovenska Vavro Šrobár ustanovil Vládny komisariát na ochranu pamiatok pri ministrovi s plnou mocou pre správu Slovenska.

 

Obrázok k článku

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Ministerstvo vyhlásilo súťaž Kultúrna pamiatka roka

Ministerstvo kultúry a cestovného ruchu SR aj v tomto roku vyhlásilo súťaž Kultúrna pamiatka roka. Rezort kultúry akciou podporuje zodpovedný prístup vlastníkov národných kultúrnych pamiatok a predstaviteľov samosprávy miest a obcí k ochrane kultúrneho dedičstva. Zámerom súťaže z hľadiska prínosu pre ochranu pamiatkového fondu je oceniť prípravu a realizáciu obnovy alebo reštaurovania kultúrnych pamiatok ako aj prípravu a realizáciu obnovy historického prostredia na území pamiatkových zón a pamiatkových rezervácií Slovenska.

Odpovede

  1. Neviem koho chceli motivovať

    Neviem koho chceli motivovať v Čereňanoch, pretože súčasný majiteľ kaštieľ nezachránil! Kúpil ho už opravený, len si ho upravil. Ale keďže tam chodí papkať smotánka tak podnikateľská-ako politická, strááášne som prekvapený! 

Comments are closed.