Objavili obrovské množstvo rímskych a keltských mincí

Obrázok k článku

Na ostrove Jersey v Lamanšskom prielive objavili jeden z najväčších pokladov rímskych a keltských mincí z doby železnej. Poklad podľa archeológov váži 750 kilogramov a môže obsahovať až 50-tisíc mincí z prvého storočia p.n.l., pričom jeho celková hodnota môže dosiahnuť 10 miliónov libier (v prepočte približne 12,5 milióna eur).
Mince objavili amatérski hľadači pokladov Reg Mead a Richard Miles na poli vo východnej časti ostrova. Poklad hľadali tridsať rokov po tom, čo sa dopočuli, že nejaký farmár našiel na poli strieborné mince. Mead a Miles na odkrývaní pokladu spolupracovali s odborníkmi z Jersey Heritage, pričom mince po vykopaní previezli na bezpečné miesto, kde ich preskúmajú. Stanovenie presného počtu mincí a ich konečnej hodnoty bude trvať pravdepodobne niekoľko mesiacov. Presnú lokalitu nálezu úrady z dôvodu ochrany pokladu zatiaľ nezverejnili. “Náleziská ako je toto potrebujú ochranu, pretože existuje možnosť, že tých mincí je tam ešte viac,” uviedol minister životného prostredia Jersey Rob Duhamel. Odborníci predpokladajú, že každá minca môže mať hodnotu 100 až 200 libier (125 až 250 eur). Ide o prvý nález starovekých mincí na ostrove Jersey po viac než 60 rokoch, pričom doteraz najväčší poklad objavili v roku 1935 v La Marquanderie. Ten obsahoval viac než 11-tisíc mincí.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rozprávkový nález v Hybe!

Viac ako 200 strieborných mincí zo 17. storočia predstavuje unikátny nález.

HYBE – Toľko obávaný piatok trinásteho nakoniec predsa len znamenal šťastie! Práve v tento magický deň našli v obci Hybe neďaleko Liptovského Mikuláša priam rozprávkový poklad! Robotník Peter Erhardt tu pri kopaní kanálu objavil pod základmi kostola hlinený krčah plný strieborných mincí. Archeológovia tvrdia, že ide o nález s nevyčísliteľnou historickou hodnotou.

Na unikátny poklad viac ako dvesto historických mincí narazil v piatok trinásteho robotník Peter, ktorý v okolí kostola kopal odvodňovací kanál! V jeho blízkosti sa pohyboval už približne mesiac…

„Nemohol som uveriť vlastným očiam! Hlinený krčah bol asi 30 centimetrov pod zemou. Bol rozbitý a zakrytý skalou. Mince boli vysypané okolo v hline. Jednu som očistil a vtedy som na nej uvidel dátum 1690,“ hovorí o rozprávkovom náleze Peter Erhardt. Ten vzápätí krčah s mincami odovzdal tamojšiemu kostolníkovi Danielovi Lofajovi, aby ho do príchodu pamiatkarov uschoval.

„Na väčšine grajciarov bol zobrazený kráľ Leopold a na druhej strane Madonna s Ježiškom. V roku 1700 bola búrlivá a nepokojná doba aj v Hybiach. Mince tam zrejme zakopal kňaz alebo zámožnejší človek, aby ich skryl pred zlodejmi. A neskôr sa mu ich už zrejme nepodarilo vykopať,“ dodáva kostolník, ktorý sa zaoberá históriou obce. Podľa neho je to prvý takýto vzácny poklad, aký v Hybiach našli.

Nálezom sú nadšení aj žilinskí pamiatkari. „Nedá sa povedať, akú hodnotu tie mince mali, no v tom čase to musel byť slušný peniaz,“ potvrdil Martin Furman z Krajského pamiatkového úradu v Žiline. Mince by sa po expertízach a čistení mali objaviť v slovenských múzeách.

Na Bratislavskom hrade našli zlatý poklad z rímskych čias

Bratislavský hradný areál odkryl pamiatky, ktorými sa hlavné mesto Slovenska zapisuje medzi významné náleziská pamiatok z rímskeho obdobia. Podľa odborníkov tak možno už hovoriť o antickej Bratislave, ktorá mala keltské opidum, sídlo moci, na európskej úrovni. K najvýznamnejším objavom pri archeologických vykopávkach na mieste historickej jazdiarne na Severnej terase patrí nález zlatých mincí a muriva rímskych stavieb s dlážkami.