Objavili najstaršie vysokohorské sídla

Novozélandskí a austrálski archeológovia objavili na východe Papuy-Novej Guiney v nadmorskej výške 2000 metrov pozostatky siedmich táborísk, pričom vek najstaršieho z nich určili na 49-tisíc rokov. Tým sa toto miesto stalo vôbec najstarším známym vysokohorským sídlom v histórii ľudstva.
Vedci z University of Otago a The University of Queensland objavili táboriská v údolí Ivane neďaleko mesta Kokoda v provincii Oro. Nešlo o klasické dediny, ale o miesta, kde ľudia opakovane táborili. Na táboriskách vedci objavili rôzne kamenné nástroje, obhorené kosti bližšie neurčených zvierat a taktiež semená rôznych rastlín. Vedci predpokladajú, že tieto táboriská založili ľudia, ktorí pred približne 50-tisíc rokmi preplávali z juhovýchodnej Ázie na ostrov Nová Guinea, ktorý bol vtedy ešte pevninským mostom spojený s Austráliou. Odborníci však zatiaľ nepoznajú dôvod, prečo sa prví obyvatelia Novej Guiney rozhodli presunúť z úrodných pobrežných nížin do hôr, kde v tom období teploty často klesali pod bod mrazu.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Objavili najstaršie obydlie vo Veľkej Británii

Britskí archeológovia z University of York a University of Manchester objavili pozostatky najstaršieho obydlia na území Veľkej Británie. Kruhová štruktúra nachádzajúca sa na nálezisku Star Carr neďaleko mesta Scarborough vznikla podľa odborníkov približne v roku 8500 p.n.l. To je o 500 rokov skôr než doteraz najstaršie obydlie objavené v mestečku Howick.