O svojom osude by mala rozhodnúť Matica sama

Odpovede na otázky týkajúce sa ďalšieho osudu Matice slovenskej by mala dať samotná Matica. Minister kultúry Daniel Krajcer to očakáva už v novembri na celoštátnom matičnom sneme, na ktorom sa má voliť aj vedenie inštitúcie. “Očakávam, že samotná Matica, pretože naozaj v Matici je veľa slušných ľudí, ktorí naozaj sú matičiarmi z presvedčenia, nesledujú žiadne bočné úmysly, dá odpovede na otázky týkajúce sa ďalšieho osudu a budúcnosti tejto inštitúcie. Je zlé, ak samotné vedenie spochybňuje inštitúciu, ktorú vedie,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA minister kultúry a cestovného ruchu Daniel Krajcer. S novým vedením by rád otvoril diskusiu o spôsobe financovania a úlohách, ktoré má Matica slovenská plniť.

Momentálne je však podľa ministra dôležité, aby sa čo najskôr skončilo vyšetrovanie nebankovej kauzy Matice slovenskej. Matica podľa medializovaných informácií vložila v rokoch 2006 až 2009 do skrachovanej nebankovky Capital Invest takmer celý Národný poklad. Klientsky majetok družstiev, v ktorých má významné podiely Matica slovenská a Matičný fond a.s., v hodnote 26 miliónov eur je podľa ministra kultúry nevymožiteľný. Matica priznáva, že v jednom z družstiev je aj ona podielnikom. Tvrdí, že použila na to vlastné, nie štátne zdroje. “Krátko po nástupe som sa dozvedel z národnej banky tieto závažné informácie, okamžite som konal. Informácie som zverejnil, požiadal som príslušné orgány, aby uskutočnili kontrolu nakladania s finančnými prostriedkami,“ pripomenul šéf rezortu kultúry. Matica totiž dostáva peniaze aj zo štátneho rozpočtu. Preto minister požiadal Správu finančnej kontroly ministerstva financií, aby preverila nakladanie s týmito financiami. Ministerstvo kultúry Maticu slovenskú neriadi, je to samostatná inštitúcia zo zákona.


“Robil som maximum toho, čo mi zákon umožňuje. … Dúfam, že aspoň časť peňazí sa podarí zachrániť. V tomto prípade mi najmä ide o tých jednotlivcov, matičiarov, ľudí, ktorí sa nechali presvedčiť a investovali svoje vlastné finančné prostriedky.” Matica “má právo nakladať so svojím majetkom, má právo vykonávať podnikateľské aktivity, ale hlboko som presvedčený, že určite nie takto,“ myslí si osobne Krajcer.


Napriek tomu, že kauza sa spája s obdobím pred jeho nástupom, začal sa jej Krajcer, podľa vlastných slov, intenzívne venovať. Je rád, že “polícia promptne vstúpila do tohto procesu.“ Zároveň je smutný z toho, čo sa deje, že “naozaj, aj podľa tých informácií, čo sa postupne objavujú, je možné riziko, že aj časť Národného pokladu bola investovaná do takéhoto nebankového finančného prostredia, že viacerí jednotliví matičiari investovali svoje osobné finančné prostriedky do týchto podielnických družstiev a hrozí riziko, že môžu o tieto peniaze alebo časť peňazí prísť. Nie je to dobré. Samotné vedenie Matice tým spochybňuje fungovanie tejto inštitúcie,“ dodal pre SITA minister Daniel Krajcer.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

MKSR: Krajcer chce na riadiace posty rezortu odborníkov

Minister kultúry Daniel Krajcer urobil výmenu na troch kľúčových pozíciách ministerstva kultúry. Sekciu kultúrneho dedičstva povedie namiesto Pavla Šimuniča Branislav Rezník, šéfa Sekcie umenia a štátneho jazyka Petra Kováča nahradí Janka Motyčková a generálnu riaditeľku Sekcie ekonomiky a projektového riadenia Hildu Gajdošovú vymení Viera Šoltýsová.

Sto dní v rezorte ministerstva kultúry

Preverovanie zmlúv, iný prístup k obnove kultúrneho dedičstva, či príprava množstva zmien v zákonoch charakterizujú medzi iným prvých takmer sto dní pôsobenia Daniela Krajcera na čele ministerstva kultúry. Popri najmedializovanejšom z doterajších výsledkov Ministerstva kultúry a cestovného ruchu SR – novele zákona o štátnom jazyku – sa ministerstvo rovnako ako ďalšie rezorty sústredilo na preverovanie zmlúv. “Zverejnili sme všetky zmluvy v rezorte kultúry na internete. Je ich 1 619, čo je enormná práca,” povedal v rozhovore pre agentúru SITA minister Krajcer.

Odpovede

  1. O svojom osude by mala rozhodnúť Matica sama

    Od Matice slovenskej očakáva jasné stanovisko ku škandálom
    Valné zhromaždenie Matice slovenskej bude v piatok až sobotu v Martine voliť vedenie na nové trojročné funkčné obdobie

    BRATISLAVA 18. novembra (SITA) – Minister kultúry Daniel Krajcer očakáva od piatkového valného zhromaždenia Matice slovenskej jasné stanovisko k problémom, ktoré v tejto inštitúcii rezonovali v posledných mesiacoch a naštrbili dôveru občanov. Médiá prednedávnom poukázali na kauzu peňazí Národného pokladu, ktoré Matica vložila do skrachovanej nebankovej spoločnosti Capital Invest. Prípadom sa zaoberá polícia, aj finančná kontrola ministerstva financií. “Minister kultúry Daniel Krajcer je presvedčený, že Matica slovenská potrebuje zmenu,” uviedol Andrej Piško z Ministerstva kultúry a cestovného ruchu SR. Podľa šéfa rezortu je v Matici veľa slušných ľudí, ktorí sú v nej z presvedčenia. “Minister Daniel Krajcer by chcel s novým vedením Matice slovenskej otvoriť diskusiu o spôsobe financovania a o úlohách, ktoré by táto inštitúcia mala plniť,” dodal Piško.

    Valné zhromaždenie Matice slovenskej bude v piatok až sobotu v Martine voliť vedenie na nové trojročné funkčné obdobie. Na post predsedu kandiduje dlhoročný šéf Matice Jozef Markuš, bývalý viceguvernér Národnej banky Slovenska Marián Tkáč a riaditeľ informačného ústredia Matice slovenskej Ľubomír Kraľovanský. Matičiari prerokujú správu o činnosti a rozhodnú o zámeroch na roky 2013 až 2019. Podľa slov šéfa informačného ústredia Matice ďalšie smerovanie inštitúcie bude závisieť aj od osoby budúceho predsedu. Valné zhromaždenie bude podľa Kraľovanského pravdepodobne diskutovať aj o kauze peňazí Národného pokladu.

    Začiatkom novembra výbor Matice slovenskej zastavil činnosť Miestneho odboru MS v Púchove a rozpustil ho, dôvodom bolo poškodzovanie dobrého mena Matice. Ešte v apríli Rádio Expres upozornilo, že predseda miestneho odboru Matice slovenskej v Púchove Marián Mišún figuruje na kandidátke strany Mariána Kotlebu Naše Slovensko. Podľa Expresu Mišún na mítingoch nazýva Rómov “asociálnymi cigánskymi parazitmi”. Podľa medializovaných informácií sa v auguste stal Marián Kotleba členom Miestneho odboru Matice slovenskej v Púchove.

  2. Re: O svojom osude by mala rozhodnúť Matica sama
    Nový predseda Tkáč chce, aby slovo Matica znelo posvätne
    Nejasnú situáciu okolo Národného pokladu, Nadácie Matice Slovenskej či Podielového družstva slovenské investície má podľa Tkáča vyriešiť bývalý predseda Jozef Markuš, ktorý v Nadácii Matice Slovenskej stále zastáva funkciu predsedu predstavenstva.

    MARTIN 20. novembra (SITA) – Na valnom zhromaždení Matice slovenskej v Martine si vyše štyristo prítomných delegátov zvolilo za nového predsedu najstaršej národnej inštitúcie bývalého viceguvernéra Národnej banky Slovenska Mariána Tkáča. Ten chce v úlohe šéfa Matice pritiahnuť mladých ľudí, takmer zdvojnásobiť členskú základňu a vrátiť inštitúcii spoločenské postavenie, ktoré jej patrí. „Povinnosťou nás, Matice a mňa osobne je, aby sme primeranou formou získali mladých ľudí, aby vedeli, že Matica existuje. A mojou osobnou ambíciou je, aby Matica čoskoro mala stotisíc členov a aby slovo Matica znelo ako niečo posvätné. Hodlám sa v najbližšom čase stretnúť, poprosiť o prijatie všetkých predstaviteľov politických strán, ktoré sú v parlamente, všetkých akademických funkcionárov, županov, primátorov a starostov väčších miest a obcí a každému ponúknem členstvo v Matici,“ povedal Marián Tkáč.

    Nejasnú situáciu okolo Národného pokladu, Nadácie Matice Slovenskej či Podielového družstva slovenské investície má podľa Tkáča vyriešiť bývalý predseda Jozef Markuš, ktorý v Nadácii Matice Slovenskej stále zastáva funkciu predsedu predstavenstva. „Ja sám mám tisíc eur v tom podielovom družstve. Budeme to riešiť. Prijali sme vyhlásenie, v ktorom konštatujeme, čo sa stalo a v čom je Matica zaangažovaná v tomto družstve. Lebo Matica zaangažovaná až tak nie je. Sú zaangažované nematičné subjekty, ktoré ale žiaľ majú v názve Matica. Napríklad Nadácia Matice slovenskej nemá s Maticou nič, akurát bývalý predseda je šéfom správnej rady nadácie, ja ním nebudem. Markuš tam bude do roku 2015, tak je to tam zvolené a zrejme urobí všetko preto, aby sa vyriešili problémy, ktoré tam sú. No pravdaže aj my mu budeme pomáhať, budeme sa snažiť minimalizovať straty, ktoré by mohli vzniknúť. Opakujem, ani nie tak na matičnom majetku, ako skôr na peniazoch, ktoré kedysi patrili Matici. Napríklad
    Národný poklad spravovala Matica, teraz ho spravuje nematičný subjekt Nadácia Matice slovenskej,“ povedal Tkáč.

    Dnes už bývalé vedenie Matice slovenskej čelilo v poslednom čase kritike za netransparentné hospodárenie. Vyše trištvrte milióna eur z Národného pokladu, na ktorý sa skladali Slováci viac ako 15 rokov, vložila Nadácia Matice slovenskej do skrachovaného Podielového družstva slovenské investície.

    O predsednícke kreslo Matice slovenskej mali okrem Tkáča záujem aj doterajší predseda Jozef Markuš a tiež riaditeľ informačného ústredia Matice Ľubomír Kraľovanský. Zo 462 pozvaných delegátov prišlo na valné zhromaždenie 415. V noci z piatka na sobotu v tajnej voľbe odovzdalo svoj hlas 404 delegátov. Tkáč dostal nadpolovičnú väčšinu 213 hlasov hneď v prvom kole, Markuša podporilo 124 delegátov, Kraľovanského 67.

Comments are closed.