O slovenskej maľbe v novej knihe Geržovej

Slovenskú maľbu za posledných 60 rokov mapuje najnovšia kniha Jany Geržovej “Rozhovory o maľbe. Pohľad na slovenskú maľbu prostredníctvom orálnej histórie”. Slávnostne ju predstavia v piatok 22. októbra 2010 o 18:00 v Galérii Medium na Hviezdoslavovom námestí 18 v Bratislave. Krst sa uskutoční v rámci ukončenia česko-slovenského sympózia Maľba v kontextoch, kontexty maľby. Krstnými otcami knihy budú oponenti publikácie Juraj Mojžiš a Gábor Hushegyi a tiež básnik, esejista, textár a prekladateľ Ján Štrasser.

Publikácia “Rozhovory o maľbe. Pohľad na slovenskú maľbu prostredníctvom orálnej histórie” je výsledkom výskumnej úlohy Jany Geržovej realizovanej v Sekcii vizuálnych a kultúrnych štúdií v rokoch 2008 až 2009. Dokumentuje rozhovory s dvadsiatimi dvoma maliarkami a maliarmi, ktorí zásadným spôsobom ovplyvnili obraz slovenskej maľby za obdobie posledných šesťdesiat rokov. Do projektu boli zahrnutí: Juraj Bartusz, Rudolf Fila, Vladimír Popovič, Ľudovít Hološka, Ján Berger, Rudolf Sikora, Milan Bočkay, Dezider Tóth, Klára Bočkayová, Ladislav Čarný, Daniel Fischer, Veronika Rónaiová , Adam Szentpétery, Mária Balážová, Daniel Brunovský, Ivan Csudai, Laco Teren, Stanislav Bubán, Robert Bielik, Bohdan Hostiňák, Dorota Sadovská, Erik Šille.


Sympózium Maľba v kontextoch, kontexty maľby sa uskutoční 21. a 22. októbra 2010 v prednáškovej kinosále Slovenskej národnej galérie v Bratislave. Nielen o stave súčasnej maľby a jej pozícií budú okrem iných hovoriť aj: Zora Rusinová, Jana Geržová, Vladimír Beskid, Petr Nedoma, či Petr Vaňous. Hlavným zámerom sympózia je vytvoriť platformu pre diskusiu medzi domácou slovenskou a českou odbornou verejnosťou. Viac možno nájsť aj na: http://czechcentres.cz/bratislava/program.podrobnosti.asp?ID=39483&menu=5065.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Galéria NOVA

Galéria NOVA vznikla koncom roku 1990 a je najstaršou súkromnou galériou na Slovensku. Jej výstavný priestor sa nachádza priamo pod Michalskou bránou v centre Bratislavy. Medzi hlavné ciele galérie NOVA patria prezentácia najvýznamnejších trendov v súčasnom výtvarnom umení. Galéria NOVA sa hlavne orientuje a podporuje umelcov, ktorí sa venujú tvorbe sklenných objektov v duchu tradície Ciglerovej sklárskej školy.

Reflexia kresťanstva v súčasnom umení

Výstava OČAMI (NE)VIDITEĽNÉ/ Reflexia kresťanstva v súčasnom umení vznikla ako jedno z hlavných podujatí Roka kresťanskej kultúry 2010 pod záštitou Inštitútu kresťanskej kultúry Filozofickej fakulty TU v Trnave. Predstavuje diela takmer 60 autorov a autoriek rôznych generácií a výtvarných názorov, ktoré vznikli od 70. rokov 20. storočia po súčasnosť. Na prítomnej výstave ich spája reflexia kresťanstva – témy, ktorej sa viacerí autori systematicky a dlhodobo venujú (napr. Julián Filo, Ján Mathé, Peter Bartoš, Rudolf Sikora, Ladislav Čarný, Veronika Ronaiová, Klára Bočkayová, Darina Gladišová, Jozef Sedlák, Lubo Stacho, Bohuš Kubínsky, Dorota Sadovská, Matúš Lányi, Michal Zdravecký a iní). U ďalších autorov je táto téma skôr skryto prítomná (Dezider Tóth, Otis Laubert, Robert Bielik, Palo Macho, Stano Masár, Martin Sedlák), alebo k nej prispeli solitérnymi dielami (napr. Miloš Urbásek, Michal Kern, Daniel Fischer, Vladimír Kordoš, Igor Kalný, Jozef Jankovič).

Prievan v súčasnej slovenskej maľbe 2000 – 2005

Považská galéria umenia v Žiline a Galéria mesta Bratislavy srdečne pozývajú na vernisáž výstavy pod názvom Prievan, v kurátorskej koncepcii Beaty Jablonskej (SNG) a Richarda Gregora (GMB). Vernisáž sa uskutoční 5.5.2005 o 17,OO hod. v PGU Žilina a výstava potrvá do 19.6.2005.

Obraz roka namaľoval Erik Šille

Obraz roka namaľoval Erik Šille. Výtvarník zvíťazil v 4. ročníku súťaže mladých slovenských výtvarníkov Maľba, ktorú vyhlasuje Nadácia VÚB, s obrazom Where Are You Mostly Harmless. Finálová dvadsiatka obrazov je od utorka 22. septembra do 18. októbra 2009 vystavená v Dvorane Ministerstva kultúry SR na Námestí SNP v Bratislave. Druhé miesto patrí Eve Činčalovej a jej obrazu Uluwatu a tretiu priečku obsadil obraz Svet autorky Alexandry Fazekašovej. Víťazi dostali od vyhlasovateľa súťaže aj finančnú odmenu. Prvé miesto získalo 10 tisíc eur, druhé 6 500 eur a tretie 3 500 eur.

Rudolf Fila – maliar

Rudolf Fila sa narodil 19. júla 1932 v Příbrami na Morave. Absolvoval Školu umeleckého priemyslu v Brne (1950–1952) a Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave (1952–1958). V roku 1959 bol zamestnaný v Ústredí umeleckých remesiel v Bratislave, v rokoch 1960–1990 učil na Strednej umeleckopriemyselnej škole v Bratislave, v rokoch 1990–1992 viedol ateliér voľnej maľby na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.