O Múzeu kultúry Rómov na Slovensku

Múzeum je špecializovanou zložkou SNM v Martine. Toto pracovisko s celoslovenskou pôsobnosťou sa začalo formovať na pôde vtedy Etnografického múzea v Martine, ako Dokumentačné centrum rómskej kultúry na Slovensku v roku 2002. V roku 2004 sa transformovalo na Múzeum kultúry Rómov na Slovensku. Ako múzejné pracovisko v rámci svojho zamerania kladie dôraz na výskumnú, akvizičnú, dokumentačnú, metodicko – odbornú, prezentačnú a kultúrno – výchovnú činnosť. Prezentuje bohatú históriu a kultúru Rómov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Múzeum kultúry Rómov na Slovensku

Zriadením Dokumentačného centra rómskej kultúry na Slovensku (dnes Múzea kultúry Rómov na Slovensku) v roku 2002 pri Slovenskom národnom múzeu v Martine boli vytvorené základné predpoklady pre činnosť dokumentačného, vedeckovýskumného a metodického pracoviska s celoslovenskou pôsobnosťou, zameraného na dejiny a kultúru Rómov na Slovensku.

Medzinárodný deň Rómov

Dňa 12. apríla 2008 od 9.00 do 16.00 sa v areáli Slovenského národného múzea v Martine – Múzea slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch uskutoční podujatie pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov.

Slovenské národné múzeum

Slovenské národné múzeum je najväčšou múzejnou inštitúciou v Slovenskej republike. Pôsobí viac ako sto rokov. Má vo svojom zbierkovom fonde viac ako 3,5 mil. zbierkových predmetov zo všetkých vedných odborov. Spravuje aj niekoľko desiatok objektov, mnohé sú zapísané v Registri kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Múzeum taktiež spravuje dve múzea ľudovej architektúry v prírode, päť hradov, ktoré patria k najnavštevovanejším na Slovensku. Spišský hrad je súčasťou pamiatkovej rezervácie na Spiši, zapísanej do Registra svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Odpovede

  1. O Múzeu kultúry Rómov na Slovensku

    Rómovia na Slovensku sú ako Slováci v Uhorsku

    ZVOLEN 26. apríla (SITA) – Situácia Rómov na Slovensku v súčasnosti je podobná situácii Slovákov v niekdajšom hornom Uhorsku. Uviedol to počas dnešného zasadnutia Parlamentu Rómov SR jeho predseda Ladislav Fízik s tým, že historické paralely sú napríklad v živote v biednych podmienkach i nejednotnosti ich predstaviteľov. Podobnosť vidí aj medzi Rómami a Židmi, ktorí si podľa neho v histórii tiež veľa vytrpeli. “Rómovia aj Židia majú radi peniaze. Len Rómovia ich vedia veľmi rýchlo minúť a užiť, kým Židia si ich vedia aj odložiť,” povedal Fízik. Nejednotnosť Rómov sa podľa Fízika darí postupne prekonávať, keď rómske organizácie prestali viesť žabo-myšie vojny a začínajú sa vzájomne podporovať. “Nehovoríme o zjednotení Rómov, lebo to nie je možné, ale o spojení na základe toho, čo chceme riešiť,” povedal Fízik.

    Spoluprácu so Slovenskou národnou stranou (SNS), s ktorou Parlament Rómov uzavrel vlani memorandum o spolupráci, Fízik hodnotí ako veľmi korektnú. Chýba mu však, že dobré vzťahy nefungujú aj na úrovni okresov a miestnych organizácií. Slovenskí Rómovia by sa podľa Fízika mali dostať do orgánov Európskej únie, v nasledujúcich voľbách do Európskeho parlamentu by mali byť na kandidátke vládnej strany. “Naša mama je Európa, otec je Slovensko, zapamätajte si to,” zdôraznil Fízik.

  2. Re: O Múzeu kultúry Rómov na Slovensku
    Ako som tot pred chvilov napisal. nemate uz absolutne sudnost. obnova bola volakedy davno celkom dobra ale teraz uz sa na nu asi vykaslem lebo len prudi. Len by som chcel vediet co tym harp sleduje alebo koho sleduje a preco, pre koho a za co.

  3. Re: O Múzeu kultúry Rómov na Slovensku
    Ako som tot pred chvilov napisal. nemate uz absolutne sudnost. obnova bola volakedy davno celkom dobra ale teraz uz sa na nu asi vykaslem lebo len prudi. Len by som chcel vediet co tym harp sleduje alebo koho sleduje a preco, pre koho a za co.

    Prepac ale od teba som nevidel plnohodnotny prispevok nai nepamatam. Zdala sa mi to byt adekvatna sprava do diskusie o dokumentracnom centre romov na SK. Ked niekto vztiahne situaciu romov na hist. situaciu Slovakov v Uhorsku. Je to minimalne hodne rozsirenia obzoru diskusie.

    Preco nenapises nieco zaujimave do diskusii ktore ta zaujimaju? Mojou ulohou a ulohou moderatorov nie je drzat pri zivote diskusie ktore uz existuju ale pokusat temami ktore mozu diskusiu nakopnut. A temy ktore ta zaujimaju musle tiez niekto zacat a tiez isiel do rizika ze mohol niekoho nastvat.

    Ja by som mal azda len tolko. Takze QUIDO hor sa do tem, ktore ta zaujimaju.

  4. Re: O Múzeu kultúry Rómov na Slovensku
    Tak teda ako je to s Muzeom kultury Romov na Slovensku? Ktory romovia to muzeum zalozili a ktory ho buduju. Ja len ze pre rozsirenie diskusie by sme sa mohli zamyslet aj nad muzeami pre kulturu vietnamcov, cinanov, cecencov a irancov, pretoze aj ich situacia keby boli tej natury ako cigani by sa mohla z historickeho hladiska podobat na situaciu slovakov v uhorsku. strcit sem len spravu a cakat ze sa nekdo bude vyjadrovat je velky optimizmus. Dufam ze je to hodnotnejsi prispevok ale aj tak na nazore na vec nic nezmeni.

  5. Re: O Múzeu kultúry Rómov na Slovensku
    :arrow: na túto tému (Rómske múzeum v Martine) škoda slov, hneď v jeho “začiatkoch” som o vhodnosti takého riešenia polemizoval s múzejníkmi najmä v istom diskusnom fóre (no vraj propagovať iné WEB stránky sa tu nemajú?!), tak stručne môj názor:
    Rómske múzeum na Slovensku (vrátane múzea v prírode) by si mali budovať Rómovia pod vedením odborníkov, iniciatívu mali vyvinúť aj “rómske iniciatívy” (však p. Fízik al. splnomocnenkyňa vlády!). Podľa mňa by lokalizácia mohla byť niekde na “južnom ťahu” medzi Lučencom a Rožňavou a to transformáciou súčasnej (“živej”) rómskej osady, alebo novej, Rómami vybudovanej autentickej osady. Mohli by sa využiť napr. aj štruktrálne fondy EÚ. Treba v takomto “Rómskom múzeu v prírode” obnoviť mnohé tradičné remeslá a zvyky, zainteresovať priamo miestnych Rómov na budovaní a prevádzke. Alt. riešenie, v prípade ak sa podarí na Spiši premiestniť Rómov z osady Letanovce do iných lokalít, osadu Letanovce nelikvidovať, no adaptovať ju na autentické rómske múzeum. Iste, možností a foriem je viac! No v rámci SNM v Martine? Podivná “koncepcia” :wink:

  6. Re: O Múzeu kultúry Rómov na Slovensku
    Mozno by sa dala polemika rozsirit aj sirsie. Myslite ze cesta akou SNM ide. Tvorba dokumentacnych centier mensin je dobra? Nemalo by sa muzeum skor sustredovat na zbierky a aktivity existujuce?

  7. Re: O Múzeu kultúry Rómov na Slovensku
    Podla mojho budovanie zbierky a teda aj muzejna cinnost musi byt vecou nadseneho jednotlivca alebo skupiny ktora si uvedomuje vyznam takejto cinnosti. Bolsevik muzea zostatnil lebo poznal ich propagandisticku moc a nasa komunisticka reprezentacia sa v tomto nepreskoci – muzea musia byt statne. To comu maju sluzit, ze ich moc sa davno stratila a len zivoria to nerozpoznaju. Pouzivaju ich na vylepsenie medzinarodneho imidzu tym ze zakladaju nezmyselne hybridy typu romske muzeum. Sami by ciganov ale videli 450 km daleko na ktorukolvek svetovu stranu. Podobne je to aj z muzeami mensin. Pokial mensina sama nepocituje potrebu vlastneho “svatostanku” svojej kultury a “nezainvestuje” jeduny zmysel je v opekneni sa pred Europou. Alebo Amerikou? Alebo Ruskom? Alebo martanmi?
    A povedzte ze nemam pravdu :|

Comments are closed.