Novinkou STM je expozícia historických vozidiel

Súčasťou podujatia Dni mesta Košice, ktoré začalo dnes, bolo aj slávnostné otvorenie expozície historických vozidiel Slovenského technického múzea a autoklubu veteránov Cassovia retro. Na otvorenie novej expozície boli pozvaní aj vyše päťdesiati účastníci medzinárodného stretnutia veteranistov. Tí sa dopoludnia zhromaždili na košickej Hlavnej ulici. Odtiaľ sa predpoludním vydali na spanilú jazdu mestom do leteckého múzea STM, kde je umiestnená aj expozícia historických vozidiel. Na slávnostnom otvorení expozície historických vozidiel sa okrem primátora Košíc Františka Knapíka a prezidenta spoločnosti U.S. Steel Košice Georgea Babcoka zúčastnil aj bývalý prezident Rudolf Schuster, ktorý bol otcom myšlienky zriadenia leteckého múzea a galérie tzv. prezidentských lietadiel.

“Expozíciu sme zriadili v bývalých garážach mobilnej techniky, ktoré patrili armáde. Do rekonštrukcie priestorov múzeum investovalo 2,2 milióna korún, vrátane inštalácie zabezpečovacej techniky,” informoval STM Eugen Labanič. Dodal, že v súčasnosti je k dispozícii výstavná plocha okolo 600 štvorcových metrov, ktorú chcú v budúcom roku rozšíriť až na 1 200 štvorcových metrov a postupne by tu mali vyrásť aj reštaurátorské dielne slúžiace na reštaurovanie exponátov. Bude to druhá expozícia STM so zameraním na automobily. Prvá je v bratislavskom múzeu dopravy.

Hoci expozícia zatiaľ nie je veľká, zaujala mnohých nadšencov a zberateľov veteránov, ktorí nešetrili slovami uznania na adresu košických kolegov a pracovníkov STM. “V múzeu bude zatiaľ 18 exponátov, ktoré zapožičali naši členovia. Najstarším je nákladný automobil Tatra 12 z roku 1929, no vystavené tu budú aj ďalšie cenné automobily československej a zahraničnej produkcie, šesť motocyklov a niekoľko historických bicyklov,” informoval Miroslav Kollár, podpredseda klubu Cassovia retro. Ako uviedol, niektoré exponáty, najmä počas rôznych domácich a zahraničných podujatí sa na čas z expozícii “stratia”, a tak nie vždy návštevníci uvidia napríklad krásne zrenovovaný Tatraplán, či unikátnu predvojnovú Jawu roadster. Labanič ďalej povedal, že STM tu dodá niektoré exponáty zo svojich zbierkových fondov, a plánuje zriadiť po galérii tzv. prezidentských lietadiel aj galériu prezidentských limuzín. K prvým exponátom by mala patriť limuzína, ktorou sa vozil Jozef Tiso, či BMV, ktoré slúžilo prvému novodobému prezidentovi SR Michalovi Kováčovi. Postupne by tu mal byť vystavený ucelený produktový rad automobilov československej výroby vrátane unikátnych nesériových áut zo slovenskej produkcie BAZ a TAZ.

Ako uviedol Kollár, súčasťou Dní mesta je ako sprievodné podujatie aj 6. ročník medzinárodného stretnutia historických vozidiel, ktoré potrvá do 3. mája. Osádky historických vozidiel budú dnes súťažiť v jazde pravidelnosti na okruhu v centre mesta. Zajtra navštívia Bardejov a Bardejovské kúpele. V tretí deň sa budú znova prezentovať na Hlavnej ulici, kde sa od desiatej dopoludnia uskutoční súťaž krásy historických vozidiel a ich osádok odetých v dobovom oblečení zodpovedajúcom rokom výroby auta.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

O Veterán klube – Martin

Už dávnejšie sa mnohí majitelia historických vozidiel z Martina a okolia vzájomne poznali a stretávali sa. Založili občianske združenie VETERÁN KLUB – MARTIN, ktoré bolo 28. 3. 2008 zaregistrované na MV SR.

Do zbierky lietadiel STM pribudol kukuruznik

KOŠICE 7. júna 2004 (SITA) – Zbierka expozície letectva Slovenského technického múzea (STM) v Košiciach sa opäť rozrástla. V poradí 45. lietadlom v zbierke je ruský stroj Polykarpov II so širokospektrálnym využitím, ktorý Rusi prezývajú aj kukuruznik – kukuričník, pretože sa používal v poľnohospodárstve. Ako agentúru SITA informoval riaditeľ STM Eugen Labanič, “okrem Polykarpova, ktorého mechanici práve vykladajú, sme dnes dostali od USA americké prúdové lietadlo F 105 s dvojmiestnym kokpitom v úprave pre výcvik pilotov.“

Zbierku leteckého múzea rozšíril Polikarpov Po-2

KOŠICE 24. augusta 2004 (SITA) – Funkčné lietadlo Polikarpov Po-2, dar ruského prezidenta V. Putina a Ruskej federácie (RF) leteckej expozícii Slovenského technického múzea (STM), rozšírilo zbierku tzv. prezidentských lietadiel. Dar na košickom letisku dnes slávnostne prevzali od radcu Veľvyslanectva RF Jurija Cingovatova riaditeľ STM Eugen Labanič a exprezident Rudolf Schuster.

V Leteckom múzeu pribudla balistická raketa z Ukrajiny

KOŠICE 3. januára 2004 (SITA) – Medzikontinentálna balistická raketa, ktorú Slovenskému technickému múzeu (STM) daroval ukrajinský prezident Leonid Kučma, bude novým unikátnym exponátom Leteckého múzea v Košiciach. Ukrajinskí mechanici dnes v areáli múzea začali montovať korpus rakety dlhý 23 metrov.

Kežmarok: Hladomorňa má po viac ako 200 rokoch strechu

10. júna 2008 – Do hradnej hladomorne na Kežmarskom hrade už nebude zatekať. Kežmarské múzeum v týchto dňoch dokončuje zastrešenie a rekonštrukciu hladomorne, ktorá bola bez strechy viac ako 200 rokov od požiaru hradu v 18. storočí. Zastrešená hladomorňa s vyhliadkovou terasou nebude jedinou tohtoročnou novinkou na Kežmarskom hrade.