Nová známka s detailom renesančného oltára Kostola sv. Juraja

Nová poštová známka z emisného radu Kultúrne dedičstvo Slovenska poteší filatelistov. Jej motívom je detail z renesančného oltára Kostola sv. Juraja vo Sv. Jure. Slovenská pošta ju vydá v piatok 28. januára 2011 v nominálnej hodnote 0,70 eura. Súčasne s poštovou známkou vydá aj obálku prvého dňa s pečiatkou FDC (first day cover).

Známka Kostol sv. Juraja vo Sv. Jure je v poradí už 14. známkou z emisného radu Kultúrne dedičstvo Slovenska. Zobrazuje súsošie so sv. Jurajom sediacim na koni, ktorý kopijou zabíja draka. Výjav pochádza z kamenného renesančného oltára Kostola sv. Juraja vo Sv. Jure, ktorý svojím kompletným vyhotovením predstavuje unikát v rámci renesančného, ale aj oltárneho umenia na Slovensku.


Súčasne s poštovou známkou bude vydaná obálka prvého dňa s pečiatkou FDC. Hlavným motívom prítlače na FDC je umučenie sv. Šebastiána z polkruhového medailónu nachádzajúcom sa na najvyššej časti oltára. Námetom FDC pečiatky je detail kalicha, tiež z tohto oltára.


Autorom výtvarného návrhu známky, FDC, ako aj FDC pečiatky je akademický maliar Robert Jančovič. Autorom oceľorytiny známky je Martin Činovský. Typografický dizajn slovenských eurových výplatných známok navrhol jeden z najvýznamnejších súčasných svetových dizajnérov Peter Biľak, žijúci v holandskom Haagu a pôsobiaci ako pedagóg na Holandskej kráľovskej univerzite. Na všetkých známkach z tejto série je použitý jeho autorský font Fedra.


Dizajn výplatných známok v podobe ceninovej šrafúry dotvoril slovenský grafik Peter Augustovič, pedagogicky činný na Katedre grafiky a iných médií Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Pri tlači známok je používaný najmodernejší ochranný prvok, irídiový pigment aplikovaný v celej ploche známky, ktorý okrem Slovenska používa aj Veľká Británia. Britská kráľovská pošta je v súčasnosti lídrom pri tvorbe moderných ochranných prvkov a Slovenská pošta tento prvok zaviedla dokonca o mesiac skôr ako britská, a to v januári 2009. Irídiový pigment zároveň vytvára na známke osobitý lesk, čo známke pridáva na atraktívnosti.


Informovala Mária Hromadová z Oddelenia externej a internej komunikácie, Slovenská pošta, a.s.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V stredu vydá SP dve nové známky z radu Technické pamiatky

BRATISLAVA 29. júna (SITA) – Nové poštové známky z radu Technické pamiatky s vyobrazením Špaňodolinského banského vodovodu a Tatranského omnibusu vydá v stredu Slovenská pošta (SP), š.p.
Známku Špaňodolinský banský vodovod, ktorej autorom je akademický maliar Peter Augustovič, si na každej pošte na Slovensku budú môcť ľudia kúpiť za 24 korún. Známku s motívom Tatranského omnibusu navrhol akademický maliar Peter Augustovič, jej hodnota bude 14 korún. K známkam vydá SP aj obálky prvého vydania s ich štylizovaným vyobrazením.

Rozprávková známka s ilustráciou Albína Brunovského

Slovenská pošta vydáva poštovú známku s ilustráciou “Meluzína Jozefína” od Albína Brunovského z Modrej knihy rozprávok. Známka, ktorej motív vybral Daniel Brunovský, syn jedného z našich najvýznamnejších ilustrátorov, zobrazuje Bratislavský hrad obklopený štyrmi rozprávkovými bytosťami. Slávnostná inaugurácia známky sa uskutočnila 28. mája 2010 pri príležitosti otvorenia výstavy “Albín Brunovský v zrkadle času” v galérii aktualít GMB v Pálffyho paláci v Bratislave.

Najstaršie sakrálne stavby na prvých slovenských eurových známkach

Základnou myšlienkou novej emisie bolo prezentovanie slovenského kultúrneho dedičstva z počiatkov kresťanskej kultúry na Slovensku, nakoľko práve kresťanstvo bolo v minulosti zjednocujúcim prvkom celej Európy. Emisný rad prezentuje historicky vysoko hodnotné a širšej verejnosti málo známe kultúrne pamiatky z obdobia 9. – 13. storočia, ktoré sú roztrúsené po celom území Slovenska.

V budúcom roku plánuje Slovenská pošta vydať 20 známok

Bude medzi nimi aj Valentínska známka, Veľkonočný baránok alebo Vianočná známka – Traja králi
BRATISLAVA 29. augusta (SITA) – V budúcom roku plánuje Slovenská pošta vydať dvadsať známok, informovala agentúru SITA vedúca odboru komunikácie Bela Lisáková. K známkam vychádzajúcim pri príležitosti tradičných sviatkov budú patriť Valentínska známka, Veľkonočný baránok, Vianočná známka – Traja králi a známka vydaná ku dňu poštovej známky.