Nová expozícia v múzeu priblíži pôsobenie klarisiek v Trnave

Obrázok k článku

Expozíciu o pôsobení rádu klarisiek v Trnave otvoria dnes v trnavskom Západoslovenskom múzeu. Počas vernisáže bude návštevníkom výnimočne sprístupnený aj Kostol Nanebovzatia Panny Márie. Rád sv. Kláry (klarisky) pôsobil v Trnave viac ako 500 rokov od 13. storočia až do jeho zrušenia Jozefom II. v roku 1782 v kláštore, ktorého budova je dnes sídlom múzea. Expozícia podľa jej autorky Lucie Duchoňovej zo Západoslovenského múzea v Trnave dokumentuje stavebný vývoj trnavského kláštora klarisiek a Kostola Nanebovzatia Panny Márie, bežný život sestier rádu svätej Kláry, ako aj históriu ich pôsobenia v Trnave.

 

Expozícia je umiestnená v priestoroch, ktoré slúžili na komunikáciu členiek rádu s návštevníkmi. Jej súčasťou je štylizovaný Oltár svätej Anny podľa originálu rovnomenného oltára z kostola. Vystavené budú aj ručne vyrábané obrázky s výšivkou, ktoré vyrábali mníšky v kláštore.

 

Trnavské ženy a dievčatá podľa Duchoňovej vytvorili prvú skupinu sestier podľa vzoru Kláry už v roku 1238. Potvrdenie založenia žobravej rehole získali od pápeža Gregora IX. o rok neskôr. Ich úlohou bolo aktívne pôsobiť proti heretickým učeniam a modliť sa za jednotu a pevnosť Uhorského kráľovstva. Zakladateľkou rádu klarisiek bola Klára z Assisi, ktorá bola po smrti v roku 1253 vyhlásená za svätú. Trnavské klarisky opustili kláštor po zrušení rádu 18. septembra 1782. Rozľahlá budova pripadla vojsku, neskôr ju adaptovali na vojenskú nemocnicu. Od roku 1954 v komplexe sídli Západoslovenské múzeum. Rozsiahlu budovu v tomto roku vynovili za 1,6 milióna eur.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Kláštorný kostol sa nedarí obnoviť už 50 rokov

ČERVENÝ KLÁŠTOR 29. septembra 2004 (SITA) – Zastavenie reštaurátorských prác v kláštornom kostole sv. Antona Pustovníka v Červenom Kláštore spôsobila transformácia fondu Pro Slovakia na program Obnovme si svoj dom. Vylúčením štátnych inštitúcií z možnosti uchádzať sa o granty z programu Obnovme si svoj dom vznikla podľa riaditeľky Krajského pamiatkového úradu v Prešove Márie Polákovej paradoxná situácia, pretože štátna inštitúcia zriadená ministerstvom kultúry nemá možnosť získať peniaze na obnovu kultúrnych pamiatok vo vlastníctve štátu.