Nórsky kráľovský pár po prvý raz zavíta na Slovensko

Slovensko očakáva prvú návštevu nórskeho panovníckeho páru – kráľa Haralda V. a kráľovnej Sonje. Nórski monarchovia pricestujú v pondelok 25. októbra 2010 podvečer a ich oficiálny program sa začne v utorok. Počas návštevy, ktorá sa skončí vo štvrtok 28. októbra 2010 podvečer, ich bude sprevádzať minister zahraničných vecí Nórskeho kráľovstva Jonas Gahr Store a štátni tajomníci pre obranu, obchod a priemysel. Ako pre médiá uviedla veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva na Slovensku Trine Skymoen, “hlavným cieľom návštevy je posilniť naše bilaterálne vzťahy, ktoré sú už teraz vynikajúce, ale vždy je určitý priestor na vylepšenie a rozšírenie”.

Návšteva bude zároveň príležitosťou zdôrazniť dôležitosť fondov, ktoré prichádzajú aj na Slovensko cez Európsky hospodársky priestor a Nórsky finančný mechanizmus, tzv. nórske granty. V rokoch 2004 až 2009 takto prišlo na Slovensko 70 miliónov eur a v ďalšom období, v rokoch 2010 – 2014, to bude 80 miliónov eur. Z fondov sa aj na Slovensku prispieva na rôzne projekty zamerané na: ochranu životného prostredia, využitie obnoviteľných zdrojov energie, posilňovanie občianskej spoločnosti, uchovávanie kultúrneho dedičstva, štipendijnú spoluprácu a na cezhraničnú spoluprácu.


Nórska strana zároveň verí, že návšteva tiež pomôže rozvoju podnikateľských vzťahov medzi oboma krajinami. Príležitosťou na to bude i konferencia Moderné firmy v modernej spoločnosti – Ako zodpovedné podnikanie a dôstojné pracovné podmienky prinášajú prosperitu firmám a spoločnosti. Uskutoční sa v stredu v bratislavskom hoteli Crowne Plaza a na jej otvorení sa zúčastní kráľ Harald V.


Oficiálny program sa nórskym panovníkom začne v utorok ráno stretnutím so slovenským prvým párom v Prezidentskom paláci. Ivan a Silvia Gašparovičovci prijmú kráľovský pár a vzápätí budú obe delegácie rokovať. Harald V. sa stretne aj s premiérkou Ivetou Radičovou a s predsedom parlamentu Richardom Sulíkom. Popoludní sa chystá previesť prezidentský pár mestom bratislavský primátor Andrej Ďurkovský. Po uvítacom ceremoniáli pred Prezidentským palácom o 10:00 bude prechádzka s primátorom hlavného mesta druhou príležitosťou pre obyvateľov a návštevníkov Bratislavy uvidieť kráľovskú návštevu. Okolo 16:00 by mali kráľ a kráľovná prejsť cez Primaciálneho námestie, na Hlavné námestie a ďalej na Hviezdoslavovo námestie.


Slovenský prezidentský pár pripravil v utorok na počesť nórskych hostí oficiálnu večeru. Obe prvé dámy sa od svojich polovičiek odpoja a v utorok predpoludním navštívia galériu moderného umenia Danubiana.


V stredu sa kráľ zúčastní v Hoteli Crowne Plaza na slávnostnom otvorení konferencie Moderné firmy v modernej spoločnosti – Ako zodpovedné podnikanie a dôstojné pracovné podmienky prinášajú prosperitu firmám a spoločnosti. Prezidentský pár bude panovníkom robiť spoločnosť pri návšteve vinárskej spoločnosti In Vino v Modre a otvorení výstavy o nórskom spisovateľovi Björnstjerne Björnsonovi na Bratislavskom hrade. Výstava má byť jedným z príspevkov k posilneniu kultúrnych vzťahov medzi Slovenskom a Nórskom. Pripomenie okrem iného aj fakt, že Björnson bojoval za práva Slovákov v Uhorsku.


Informácie o cezhraničnej a regionálnej spolupráci nebudú určené len pre najvyšších predstaviteľov štátu. Na túto tému bude v stredu 27. októbra aj seminár na pôde Univerzity Komenského, na ktorom sa študentom prihovoria šéfovia diplomacie oboch štátov.


Spoločne sa oba páry zabavia aj na koncerte nórskej hudobnej skupiny Valkyrien Allstars večer v Hoteli Crowne Plaza, ktorý zakončí slávnostná recepcia Chuť Nórska. V stredu sa dámy predpoludním chystajú na návštevu Hydroterapeutického centra Gaudeamus v Bratislave, ktoré sa zameriava na vodnú rehabilitáciu mentálne i telesne postihnutých. Pozrú si aj Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v Bratislave.


Návšteva nórskeho panovníckeho páru je od roku 1989 v poradí už šestnástou návštevou monarchu, panovníka alebo člena kráľovskej rodiny na Slovensku. Prezident SR Ivan Gašparovič od nástupu do svojej funkcie v roku 2004 bude hostiť v poradí už piateho panovníka. Pred tým tu boli napríklad kambodžský kráľ Norodom Sihamoni, holandská kráľovná Beatrix, britská kráľovná Alžbeta II. alebo jordánsky kráľ Abdullah II. “Skúsenosti s prijímaním kráľovských návštev určite máme, ale veľmi sa tešíme, že našich vzácnych hostí môžeme okrem Bratislavy pozvať aj na iné miesta,” povedal hovorca hlavy štátu Marek Trubač.


Po stredajšej návšteve Modry, kde nórskych panovníkov čakajú slovenské kulinárske aj vinárske špeciality, strávia hostia celý štvrtok až do večerného odletu z Bratislavy mimo hlavného mesta. Kráľovský a prezidentský pár spoločne navštívia vo štvrtok Banskú Štiavnicu. Na radnici ich privíta primátor mesta Pavol Balžanka. Navštívia Slovenské banské múzeum, Starý zámok a kaštieľ Sv. Anton, taktiež firmy Slovalco a Sapa Profiles v Žiari nad Hronom. V oboch firmách na spracovanie hliníka sú, ako zdôraznila nórska veľvyslankyňa Trine Skymoen, majoritné nórske investície a s nórskym vstupom do nich “prišla viac environmentálne orientovaná produkcia”.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na Bratislavský hrad zavíta Björnson

Svetoznámy Nór Björnstjerne Björnson zavíta na Bratislavský hrad. Unikátne dokumenty o svetoznámom nórskom básnikovi, prozaikovi, dramatikovi, publicistovi, politikovi a nositeľovi Nobelovej ceny za literatúru vystavia Nórska národná knižnica a Slovenská národná knižnica (SNK) na Západnej terase Bratislavského hradu od štvrtka 28. októbra 2010. Spoločná nórsko-slovenská výstava pod názov Pocta Björnstjerne Björnsonovi priblíži pri príležitosti 100. výročia smrti osobnosti unikátne dokumenty o jeho živote a diele, agentúru SITA o tom za organizátorov výstavy informoval Juraj Caránek z agentúry Seesame.

Slovensko sa stalo členom Výkonnej rady UNESCO

Slovensko dňa 14. októbra 2009 na zasadaní 35. Generálnej konferencie UNESCO v Paríži zvolili za člena Výkonnej rady UNESCO na štyri roky. Slovenská republika mieni svojím dielom prispieť k napĺňaniu priorít vlády pri budovaní vedomostnej spoločnosti v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu, podpory kultúrnej diverzity, ochrany a využívania kultúrneho dedičstva a v ďalších oblastiach pôsobnosti UNESCO.

ENVIROFILM 2003 B. Štiavnica

SBM, Banska Štiavnica
Už tradične sa naše mesto v jeden májový týždeň (6. – 10. 5.) premení na oslavu prírody. Do nášho mesta opäť zavíta medzinárodný filmový festival Envirofilm. Okrem množstva filmov, ktoré si budú môcť účastníci podujatia vychutnať v kine Akademik, pripravilo Slovenské banské múzeum v spolupráci s Mestom Banská Štiavnica a Slovenskou agentúrou životného prostredia niekoľko zaujímavých podujatí.

Odpovede

  1. Nórsky kráľovský pár po prvý raz zavíta na Slovensko

    Nórsku kráľovnú nadchlo tradičné slovenské umenie

    BRATISLAVA 27. októbra (SITA) – Nórsku kráľovnú Sonju očarila slovenská ľudová tvorba. Počas trojdňovej návštevy Slovenska, na ktorej panovníčka sprevádza svojho manžela, nórskeho monarchu Haralda V., si Jej Veličenstvo našlo čas aj na tradičné umenie. Spolu so slovenskou prvou dámou Silviou Gašparovičovou si prezreli remeselné dielne detí v Ústredí ľudovej umeleckej výroby v Bratislave. Deti sa dámam pochválili nielen svojimi drotárskymi či keramickými výrobkami, ale aj vlastnoručne vyrobenými šúpolienkami. Obe dámy obdivovali aj tradičné slovenské ľudové výrobky – majoliku, výšivky a najmä fujaru, ktorá je zapísaná v zozname Svetového dedičstva UNESCO. Informovala o tom Martina Balleková z prezidentskej kancelárie.

    Zaujímavosťou je, že ÚĽUV je partnerom nórskej organizácie rovnakého zamerania Norges Husflidslag, ktorej patrónkou je práve kráľovná Sonja. “Po úspešnej spolupráci so švédskou organizáciou Svensk Slojd, ÚĽUV privítal iniciatívu nórskeho veľvyslanectva spolupracovať s Norges Husflidslag na obdobnom projekte, ktorý by mal byť verejnosti predstavený počas Dní majstrov ÚĽUV-u v roku 2011, informovala Barbora Krížová z ÚĽUV-u.

    Vzácnu návštevu z Nórska i zo Slovenska privítali aj hendikepované deti z domova sociálnych služieb Gaudeamus v Bratislave. Pomocou financií z Nórskeho finančného mechanizmu získali bazény na rehabilitáciu i sebarealizáciu. “Priestory hydroterapeutického centra sa tak stanú trvalou pripomienkou Vašej návštevy u nás,“ vyhlásil riaditeľ centra Štefan Tvarožek. Priestory sú otvorené i verejnosti a trénujú tu aj športovci pripravujúci sa na paralympiádu. “Teší nás, že Vaše srdce nebije iba pre Nórsko, ale aj pre iných ľudí na celom svete. Aj pre nás,“ poďakovali sa deti kráľovnej Sonji. Deti v centre získavajú nielen vzdelanie, ale aj rozličné zručnosti. Učia sa paličkovať čipku, kresliť, vytvárať obrazy či plastiky z rozličných materiálov atď. Svojimi výrobkami a šikovnými rukami sa vzácnej návšteve pochválili a taktiež obom dámam odovzdali vlastnoručne vyrobené darčeky.

    Obed a poobedňajší program trávia nórski hostia v Modre. V sprievode prezidentského páru tu budú môcť “ochutnať nielen kulinárske špeciality, ale predovšetkým to, čo k Malým Karpatom patrí – kvalitné víno v jednej z najmodernejších vinárskych prevádzok, v spoločnosti In Vino,“ uviedol hovorca prezidenta SR Marek Trubač.

    Politický, diplomatický a obchodný rozmer návštevy doplní dnes aj kultúra a gastronómia. Kráľovský a prezidentský pár sa o 15:40 zúčastnia na vernisáži výstavy k 100. výročiu úmrtia Björnstjerne Björnsona. Na 20:00 je pre oba páry naplánované v hoteli Crowne Plaza vystúpenie nórskej hudobnej skupiny Valkyrien Allstars. Skupina večer predtým vystúpila aj v bratislavskom klube Nu Spirit. To, že Nórsko je druhým najväčším svetovým exportérom rýb a plodov mora, potvrdí i slávnostná recepcia Chuť Nórska podávaná v hoteli po koncerte. Originálne morské špeciality na nej hosťom ponúkne renomovaný kuchár z Bergenu.

    Z projektov, do ktorých išli aj tzv. nórske granty, si kráľ Harald V. a kráľovná Sonja spoločne vo štvrtok počas návštevy Banskej Štiavnice pozrú výsledok rekonštrukcie archívu Slovenského banského múzea a obnovy miestneho mestského pivovaru. Tesne pred odletom do vlasti vo štvrtok poobede navštívia aj firmy Slovalco a Sapa Profiles v Žiari nad Hronom, ktoré sú príkladom úspešných nórskych investícií u nás. Kráľovský pár odletí späť do vlasti vo štvrtok podvečer z Bratislavy.

  2. Re: Nórsky kráľovský pár po prvý raz zavíta na Slovensko
    Nórsky kráľovský pár vítali ováciami stovky Štiavničanov
    Ako dar od mesta nórsky kráľ a kráľovná dostali výtvarné dielo Arpáda Pála, ktorý je autorom aj daru slovenského prezidenta pre britskú kráľovnú

    BANSKÁ ŠTIAVNICA 28. októbra (SITA) – Nórskeho kráľa Haralda V. a jeho manželku Sonju v sprievode slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča a prvej dámy Silvie Gašparovičovej privítali v posledný deň ich návštevy na Slovensku v Banskej Štiavnici, historickom banskom meste zapísanom v zozname Svetového dedičstva UNESCO. Na úvod ich návštevy ich v banskoštiavnickej radnici prijal primátor Pavol Balžanka, ktorý ich krátko oboznámil s históriou mesta a po zápise do slávnostnej kroniky im daroval výtvarné dielo Srdečnosť, ktoré technikou marketérie (vkladania vzácnych materiálov do dreva) vytvoril banskoštiavnický umelec Arpád Pál. Dielo od tohto umelca má aj britská kráľovná Alžbeta II., ktorá ho dostala od slovenského prezidenta pri príležitosti jej návštevy na Slovensku pred dvoma rokmi. Dielo pre nórsky kráľovský pár má podobu nazláteného a nastriebreného stromu na podklade z javora, listy stromu sú zo striebra a plody z polodrahokamu jaspis pochádzajúceho z banskoštiavnického kalvárskeho kopca. Ak pripomenul autor, na dielo použil drevo z javora mliečneho, ktorý vysadili ako jeden z prvých stromov pri zakladaní banskoštiavnickej botanickej záhrady v roku 1838, pred pár rokmi ho však museli vypíliť, lebo ohrozoval historické stavby. “Javor je veľmi silné drevo, je to ochranca domácností, zlato a striebro sú atribúty Banskej Štiavnice, vďaka ktorým je kráľovským mestom,” povedal Pál. Výroba obrazu mu trvala zhruba tri mesiace, pričom motív nebol konkrétnym zámerom, ale spontánnou inšpiráciou. “Neriešim veci, že by to muselo spĺňať nejaké historické kritériá a tak ďalej, jednoducho to drevo mi samo ponúkne, čo sa na ňom má nachádzať,” povedal. Dodal, že súvislosť diela s Nórskom je v tom, že javor mliečny sa v angličtine nazýva nórskym javorom.

    Z radnice vzácni hostia prešli Svätotrojičným námestím, na ktorom ich ováciami zdravili stovky ľudí, do Galérie Jozefa Kollára a na Starý zámok – expozícií Slovenského banského múzea. “Fantastické mesto. Tešili sme sa na túto návštevu a rozhodne nás nesklamala,” uviedol kráľ Harald V. Prezident Ivan Gašparovič pripomenul, že nórsky kráľovský pár zavítal na Slovensko v období 100. výročia úmrtia významného nórskeho spisovateľa Björnstjernea Björnsona. “Mohli sme demonštrovať, že priateľstvo medzi Nórskom a Slovenskom sa začalo viac ako pred sto rokmi práve prostredníctvom Björnsona, ktorý sa nebál postaviť na stranu malých národov, nebál sa vysloviť, že Uhorsko je žalár národov,” povedal Gašparovič.

    V Galérii Jozefa Kollára a na Starom zámku si nórsky kráľ a kráľovná osobitne pozreli diela, na ktorých reštaurovanie získalo Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici grant z Nórskeho finančného mechanizmu. Ide o štvorročný projekt Integrovaná ochrana európskeho kultúrneho dedičstva, vďaka ktorému sa múzeu podarilo za posledné tri roky zreštaurovať 39 zo 46 vzácnych kamenných prvkov, závesných obrazov a tabuľových malieb, do expozícií v Starom zámku, Galérii J. Kollára, Kammerhofe a mineralogickej expozície nainštalovať kamerový systém a tiež otvoriť novú dielňu na reštaurovanie papiera. Projekt v hodnote takmer 539-tisíc eur, z čoho 85 percent tvorí príspevok Nórskeho finančného mechanizmu a Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a 15 percent príspevok zo štátneho rozpočtu Slovenska, sa má ukončiť v apríli budúceho roka.

    Krátko po 15:00 čaká kráľovský a prezidentský pár v Kaštieli vo Svätom Antone sokoliarske vystúpenie študentov strednej lesníckej školy. Pred 16:00 by sa mali vzácni hostia aj ich hostitelia presunúť do Žiaru nad Hronom, konkrétne do firiem Slovalco a Sapa Profiles. V oboch firmách na spracovanie hliníka sú, ako zdôraznila nórska veľvyslankyňa Trine Skymoen, majoritné nórske investície a s nórskym vstupom do nich “prišla viac environmentálne orientovaná produkcia”. Kráľovský pár odletí späť do vlasti podvečer z bratislavského letiska v Ivanke.

    Na vôbec prvú návštevu Slovenska pricestoval nórsky panovnícky pár – kráľ Harald V. a kráľovná Sonja – v pondelok 25. októbra podvečer. Ich oficiálny program sa začal v utorok prijatím v sídle prezidenta SR. Kráľa Haralda V. prijali tiež premiérka Iveta Radičová a predseda parlamentu Richard Sulík. Počas návštevy ich sprevádzal aj minister zahraničných vecí Nórskeho kráľovstva Jonas Gahr Store a štátni tajomníci pre obranu, obchod a priemysel, taktiež početná skupina podnikateľov. Podľa slov veľvyslankyne Nórskeho kráľovstva na Slovensku Trine Skymoen je hlavným cieľom návštevy posilnenie slovensko-nórskych vzťahov.

  3. Re: Nórsky kráľovský pár po prvý raz zavíta na Slovensko
    Rozoberalo sa to aj v diskusii k článku; údajne to mohla byť chyba tlmočníka – správne by malo byť, že niektoré domy majú aj 800 rokov.

Comments are closed.