Nocou pod Duklou vzdajú hold bojovníkom za slobodu

Obrázok k článku

Stráviť noc pod holým nebom a vzdať tak hold bojovníkom za slobodu chcú organizátori podujatia Noc pod Duklou. Akcia sa koná v noci zo 7. na 8. mája za každého počasia. Zraz a registrácia účastníkov je na lúke pod vyhliadkovou vežou na Dukle v prvý deň podujatia o 14:00.

 

Účastníci sa potom pri pamätníku československých vojakov zúčastnia na panychíde za padlých vojakov v 2. svetovej vojne a na hroby položia kytice kvetov a zapália sviečky. Z vyhliadkovej veže si pozrú duklianske bojisko a oboznámia sa s priebehom bojov na tomto území. Večer pod vyhliadkovou vežou zapália vatru víťazstva a zaspomínajú s potomkami hrdinov na útrapy vojny.

 

Podujatie Noc pod Duklou je prvou etapou projektu Noc hrdinov, ktoré organizuje Nadácia Drevený kostolík Habura. Jeho pokračovaním bude júlová akcia v Habure v okrese Medzilaborce. Zámerom organizátorov je vzbudiť záujem verejnosti o návštevu a spoznanie miest na severovýchode Slovenska, kde sa pred rokmi ťažko rodila naša sloboda.

 

Druhá etapa projektu sa bude konať v dňoch 3. a 4. júla v obci Habura. Podujatie nazvali Noc pod sochou kniežaťa Laborca, ktorý bol najvýznamnejším panovníkom rusínskych kmeňov. V obci sa nachádzajú aj tri vojenské cintoríny. Vojnové udalosti pripomína tiež pamätník venovaný hrdinovi SNP mjr. Ľudovítovi Kukorellimu.

 

Projekt finančne podporil Úrad vlády SR z programu Kultúra národnostných menšín 2015.

 

 

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články