Nitrianska galéria oslavuje 50. výročie založenia

Obrázok k článku

Nitrianska galéria tento rok oslavuje 50. výročie svojho založenia. Dnešným slávnostným večerom o 19:00 v koncertnej sále Župného domu v Nitre sa začne celý rad kultúrnych podujatí, ktorými si toto okrúhle jubileum pripomenie.

 

Súčasťou večera bude koncert, na ktorom sa predstaví komorný orchester hlavného mesta Bratislava Cappella Istropolitana, ktorý sa radí k prominentným európskym komorným súborom. V jeho podaní zaznie Concerto grosso č. 1 od Ernesta Blocha.

 

Ako ďalej informovala Nitrianska galéria, okrem koncertu bude aj vernisáž výstavy Čože je to 50-ka!, ktorú kurátorsky pripravili Barbora Geržová a Omar Mirza. Ponúkne nový pohľad na zbierkový fond Nitrianskej galérie. Diela rôznych slovenských autorov z druhej polovice 20. storočia a súčasnosti prepojili s dielami z 18. a 19. storočia a hlavne z prvej polovice 20. storočia. Výstava je dramaturgicky rozčlenená do niekoľkých tematických okruhov. „V Bunkri, našom netradičnom, podzemnom výstavnom priestore, je paralelná výstava Bunker Specific, v rámci ktorej sme oslovili mladú generáciu umelcov v zložení Martin Kochan, Jaroslav Kyša, Mira Podmanická, Nina Šošková, aby využili potenciál priestoru a vytvorili diela špeciálne pri príležitosti nášho výročia,“ informuje Nitrianska galéria, ktorá získala titul Galéria roka 2014.


  Výstava pripravená k výročiu galérie potrvá do 24. januára 2016. Počas tohto obdobia si budú môcť deti zdokonaliť svoje výtvarné zručnosti v rámci tvorivých dielní a workshopov. Súčasťou vzdelávacieho programu bude aj celodenná výtvarná akcia zameraná na kresbu. Galéria pripravila tiež súťaž pre všetky vekové kategórie, ktorá prevedie návštevníkov výstavou zábavným spôsobom a zároveň otestuje ich pozornosť a vedomosti z oblasti výtvarného umenia.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Oravská galéria v Dolnom Kubíne: Spoznávajme galériu

Oravská galéria v Dolnom Kubíne pripravila pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí a galérií od 17. do 20. mája 2005 týždeň „SPOZNÁVAME GALÉRIU“ spojený so superkvízom pre deti a mládež dolnokubínskych škôl, pre ktoré sú pripravené otázky, ktoré preveria ich vedomosti o Oravskej galérii a jej zbierkach, ktorá tento rok oslavuje 40. výročie svojho založenia.