Nitra, Bojná: Vystavujú slovenský poklad!

V Nitre si môžete pozrieť pozlátené plakety – unikátne nálezy z Bojnej
NITRA – Kresťanstvo sa u nás šírilo už pred príchodom vierozvestcov Cyrila a Metoda! Toto prekvapujúce tvrdenie archeológov dokazujú unikátne nálezy zvyškov šiestich pozlátených plakiet z 1. polovice 9. storočia, ktoré sa našli v Bojnej pri Topoľčanoch.Vzácne exponáty považujú archeológovia za skutočný poklad a v utorok ich vystavili v Ponitrianskom múzeu.

Podľa riaditeľa múzea Antona Števka plakety a zvyšky svätožiar našiel ešte pred desiatkami rokov na zaniknutom slovanskom hradisku v Bojnej istý muž z obce. Keď jeho syn nález asi pred tromi rokmi ukázal archeológom, žasli. Pokladu sa vzdal a dostal zaň nálezné 300-tisíc korún, na ktoré prispeli sponzori a krajská samospráva. Plakety s vyobrazeniami Krista, svätých a anjelov s latinskými nápismi rekonštruovali dva a pol roka vo Viedni.

Majú priemer 13 až 17 centimetrov a boli pravdepodobne súčasťou prenosných oltárov. “Dokazujú, že ešte pred príchodom solúnskych bratov Cyrila a Metoda tu šírili kresťanstvo kňazi zo severotalianskej Aquiley. Plakety, ale aj zvon, ktorý sa takisto našiel, sem priniesli podľa všetkého práve oni, ” povedal A. Števko. Výstava potrvá do konca októbra.

Zdroj: Nový čas / (min)

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Nitre možno vidieť výsledky 70-ročnej práce archeológov

Výstavu, ktorá prezentuje výsledky 70-ročnej práce slovenských archeológov, otvorili v piatok 3. júla 2009 v Ponitrianskom múzeu v Nitre. Zastúpené sú všetky najdôležitejšie lokality, ktoré skúmal Archeologický ústav (AÚ) SAV v Nitre počas 70 rokov svojej existencie. “Návštevníci môžu vidieť nielen nálezy z posledných rokov, ale aj staršie významné predmety, ktoré doteraz neboli ukázané.. Prvýkrát sú tu napríklad súborne vystavené zlaté šperky z doby bronzovej z Barce, Spišského Štvrtku a Nižnej Myšle,“ povedal pre agentúru SITA zástupca riaditeľa AÚ SAV Karol Pieta.

Archeológovia našli dve slovanské mohyly

Dve slovanské mohyly objavili archeológovia pri výskume v Bojnej v okrese Topoľčany. Priamo k hrobom sa zatiaľ nedostali, v hlinenom násype však už našli kopiju a časti hrncov, ktoré by mohli pochádzať z hrobov. Presné datovanie mohýl určí ďalší výskum. V nálezisku Bojná z obdobia 9. storočia sa už predtým našli pozlátené plakety, ktoré dokladajú kresťanstvo a písmo na našom území ešte pred príchodom Cyrila a Metoda. Systematický archeologický výskum sa tu začal v roku 2007 vďaka vládnej dotácii.