Nezamestnaní sa na hrad Revište vracajú

Obrázok k článku

S dotáciou od rezortu kultúry 28-tisíc eur na výskum a statické zabezpečenie objektov hradu Revište v Žarnovici, ktoré sú v havarijnom stave, môžu v nasledujúcom období rátať dobrovoľníci venujúci sa záchrane pamiatky.

 

Zrúcanina sa za ostatných päť rokov, pred ktorými sa zrútila časť hradného múru, výrazne zmenila. Zaslúžil sa o to predovšetkým prijímateľ dotácie – Združenie na záchranu hradu Revište. Aj v tomto prípade pomohla práca dlhodobo nezamestnaných. „Tento rok ich bude u nás opäť pracovať devätnásť. Niektorí sú už skúsení a v minulosti sa opakovane osvedčili, tí budú murovať, ďalší sa budú venovať pomocným a obslužným prácam,“ povedal Vladimír Černák zo združenia.

 

Prioritou tohto roka bude záchrana severného paláca a jeho obytnej veže, ktoré sa vlani podarilo zastabilizovať. „Pribudlo na nich lešenie a teraz budú nasledovať murárske práce,“ povedal Černák.

 

Na hrad prúdia počas víkendov desiatky až stovky návštevníkov, ich množstvo za posledné roky výrazne narástlo. Pomohli bezpečnostné opatrenia aj vybudovanie náučného chodníka Majitelia hradu Revište s priľahlou parkovacou plochou. Stopku na ňom vlani dostali štvorkolkári, ničeniu pamiatky má zabrániť rampa.

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články