Našli texty z Koránu staré viac ako 1370 rokov

Obrázok k článku

V knižnici v University of Birmingham našli úryvky z Koránu staré viac ako 1370 rokov. Vedci na základe rádiokarbónovej metódy datovania zistili, že texty napísané na ovčej alebo kozej koži pochádzajú na viac ako 95 percent z obdobia rokov 568 až 645. Ide teda o jeden z najstarších nálezov textov z Koránu.

 

Rukopis ležal v spomínanej knižnici takmer sto rokov spolu s ďalšími dokumentmi. Profesor David Thomas uviedol, že človek, ktorý napísal spomínané texty v ranej arabčine, mohol osobne poznať proroka Mohameda alebo sa mohol zúčastniť na jeho kázňach. Nález plánujú vystaviť v októbri v birminghamskom The Barber Institute of Fine Arts.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V archíve objavili dve sonáty od Vivaldiho

V archíve objavili dve sonáty od husľového virtuóza Antonia Vivaldiho. V 180-stranovej zbierke rukopisov starej takmer 300 rokov ich našli po tom, čo portfólio daroval v roku 2008 podnikateľ Gerald Coke londýnskemu Foundling Museum. Vivaldiho tvorbu rozpoznal expert Michael Talbot, hosťujúci profesor hudby na Liverpool Hope University. “Na základe relatívne jednoduchých technických požiadaviek sa zdá, že tieto dve sonáty napísal Vivaldi pre amatérov,” uviedol. Jedno z objavených hudobných diel, ktoré barokový hudobný skladateľ zložil pravdepodobne pre amatérov, odprezentujú v Liverpool Hope University v nedeľu.

V mestskej knižnici objavili Da Vinciho rukopis

Vo verejnej knižnici v západnom Francúzsku našli dlho zabudnutý rukopis renesančného génia Leonarda Da Vinciho. Zažltnutý papier spolu s ďalšími tisíckami dokumentov venoval v roku 1872 zberateľ Pierre-Antoine Labouchere mestu Nantes. Rukopis predstavuje už druhú vzácnu položku, ktorú v darovanej zbierke našli. V roku 2008 v nej odhalili dovtedy neznámy notový zápis Wolfganga Amadea Mozarta.