Národné múzeum otvorí na Hrade výstavu o jeho histórii

Okno Žigmundovskej gotiky na Bratislavskom hrade, foto: Kamil Nováčik

Udalosti, ktoré viedli k obnove Bratislavského hradu, pripomína pri príležitosti ukončenia rekonštrukcie hradného paláca výstava Obnova Bratislavského hradu. Slovenské národné múzeum (SNM) – Historické múzeum ju slávnostne otvorí v stredu 14. decembra 2011 o 15:00 v Rytierskej sieni Bratislavského hradu. Predstaví na nej najmä udalosti spojené s 20. storočím – obnovu hradu, archeologický a architektonický výskum. Priblíži tiež dejiny Bratislavského hradu a jeho dve rozsiahle rekonštrukcie v polovici 20. storočia a v súčasnosti, ale aj najvýznamnejšie podujatia a osobnosti spojené s Bratislavským hradom, medzi inými napríklad českého architekta Alfreda Piffla, známeho ako záchrancu Bratislavského hradu a ďalších slovenských pamiatok.

Ako ďalej agentúru SITA informovala Jana Hutťanová zo SNM – Historického múzea, súčasťou propagácie výstavy sú dve nové publikácie – katalóg výstavy a Bratislavský hrad na pohľadniciach. Pre deti je pripravený vzdelávací program Príbeh Bratislavského hradu a nový animovaný film o dejinách Hradu. Výstava Obnova Bratislavského hradu bude otvorená pre verejnosť denne okrem pondelka od 9:00 do 17:00. “Okrem výstavy Obnova Bratislavského hradu návštevníci múzea môžu vidieť tiež výstavu Svedectvo času – Z najnovších a starších nálezov na Bratislavskom hrade v Klenotnici Bratislavského hradu, ktorú doposiaľ navštívilo 35 tisíc ľudí,” dodala Hutťanová. Výstavu Obnova Bratislavského hradu pripravilo SNM – Historické múzeum s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.

SNM – Historické múzeum by sa na budúci rok malo postupne sťahovať späť na Bratislavský hrad do zrekonštruovaných priestorov. Ako rýchlo, to závisí podľa informácií z NR SR “od finančných možností Slovenského národného múzea, ktoré bude mať vo výpožičke približne 80% celkovej plochy paláca Bratislavského hradu.” Pre SNM budú slúžiť reprezentačné sály na 1. poschodí vo východnej časti severného krídla hradu. Alternatívne sú určené aj na oficiálne prijatia a rokovania komornejšieho charakteru. Hudobná sieň s predsálím na 1. poschodí hradného paláca medzi Slávnostným a Severným schodiskom má hostiť najmä hudobné podujatia – organové koncerty a ďalšie kultúrno-spoločenské akcie. Príležitostne sa tu majú konať výstavy. V komplexe sál na 2. poschodí južného, východného a severného krídla má byť Obrazáreň. Príležitostne sa tu môžu organizovať štátno-reprezentačné podujatia pre veľa hostí. Expozícia dejín Klenotnica národnej kultúry Slovenska vznikne podľa údajov z NR SR na 3. poschodí. V severnom krídle 3. poschodia budú pracovne pre zamestnancov SNM a priestory pre dozorcov expozícií. Depozitáre a ďalšie pracovne Historického múzea SNM majú podľa plánu sídliť na 4. poschodí paláca. Súčasťou pracovísk múzea má byť aj priestor pre styk s verejnosťou riešený ako výstava zaujímavostí a noviniek zo zbierok múzea. Na 1. a 2. poschodí Korunnej veže by návštevníci mali nájsť výstavu venovanú uhorským korunovačným klenotom a korunováciám, ktoré sa konali v Bratislave. Vstúpiť na výstavu sa bude dať z obrazárne na 2. poschodí a prístup na 1. poschodie bude točitým schodiskom v Korunnej veži. Do budúcnosti sa uvažuje aj o vzniku trvalej expozície Dejiny Bratislavského hradu.  

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články