Najväčšie sídlisko pasívnych domov v Európe bude vo Viedni

Výstavba nového ekologického sídliska vo Viedni sa začne na budúci rok v lete. V rámci projektu Eurogate by mali do decembra 2010 postaviť 740 pasívnych domov. Do roku 2016 by mal byť celkový počet nízkoenergetických bytových jednotiek v rakúskej metropole 1700, v ktorých nájde domov 4 až 5-tisíc obyvateľov. Sídlisko poskytne nielen ubytovanie, ale aj kancelárie, obchody, školy, škôlky a ordinácie. Celkové stavebné náklady sú približne 103 miliónov eur (v prepočte 3,5 miliardy slovenských korún). Mesto podporí výstavbu 36 miliónmi eur (v prepočte 1,2 miliardy slovenských korún) a 4 milióny eur (v prepočte 134,4 miliónov slovenských korún) pridá na podporu výstavby pasívnych domov v lokalite. V súčasnosti najväčšie európske sídlisko ekologických domov bude mať rozlohou 20 hektárov.

Agentúru SITA informovala vedúca Kancelárie mesta Viedeň Compress Erika Rožková.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V parížskej záložni vydražia Renoirov obraz

24. júna 2008 – V najstaršej parížskej záložni vydražia pastel francúzskeho maliara Pierre-Augusta Renoira. Organizátori aukcie očakávajú, že obraz, ktorý je najväčšou hviezdou medzi stovkami umeleckých diel, predajú za 150 až 200-tisíc eur (približne 4 550 000 až 6 070 000 slovenských korún).

Najviac pamiatok v hladových dolinách

Ministerstvo kultúry vyčlenilo z programu Pro Slovakia 25 miliónov korún. Určené sú na obnovu asi desaťtisíc národných kultúrnych pamiatok v neštátnom vlastníctve. Tieto financie však nestačia. „Pripravujeme program na podporu a obnovu národných kultúrnych pamiatok pod názvom Obnovme si svoj dom.”