Najstaršia sakrálna stavba sa má dočkať dôstojnej prezentácie

Obrázok k článku

Trnavská kostnica, ktorá je najstaršou sakrálnou stavbou v Trnave, sa možno konečne dočká dôstojnejšej prezentácie. Archeológovia najväčšiu kostnicu na Slovensku s množstvom ľudských pozostatkov objavili pred siedmimi rokmi. V súčasnosti je chránená pred nepriazňou počasia dočasným prestrešením. Mestské zastupiteľstvo má v utorok rozhodnúť o vyčlenení čiastky 10-tisíc eur na projektovú dokumentáciu, ktorá by mala riešiť trvalú prezentáciu tejto vzácnej pamiatky v susedstve Baziliky sv. Mikuláša.

 

Kostnica, ktorú odborníci označili za nález celoslovenského významu, je pre verejnosť sprístupnená len príležitostne. V minulosti plánovala radnica získať peniaze na jej dôstojnú prezentáciu z ministerstva kultúry alebo eurofondov, peniaze však Trnava nedostala. Z mestského rozpočtu však poslanci pred štyrmi rokmi vyčlenili peniaze na prácu reštaurátora.

 

V kostnici kruhového pôdorysu s vnútorným priemerom 6,5 metra bola objavená súvislá vrstva kostí siahajúca do výšky tri metre. Väčšinu z nich premiestnili na cintorín, časť zostala vystavená na mieste. Nad kostnicou bola v minulosti kaplnka, z ktorej sa zachovali len malé časti muriva. Najstaršiu murovanú stavbu v Trnave objavili počas archeologického výskumu v roku 2008, presný dátum jej vzniku odborníci zatiaľ nedokázali určiť. Predpokladajú, že karner (kostnicu s kaplnkou) postavili približne v 12. alebo 13. storočí, zanikol okolo roku 1360, v súvislosti s výstavbou kostola v tesnom susedstve.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články