Najstarší slovenský zachovaný kamenný liehovar zaujal svet

Obrázok k článku

Najstarší zachovaný kamenný liehovar na Slovensku, ktorého objavenie len pred niekoľkými týždňami zverejnili historici z Ľubovnianskeho hradu, zaujal svetových expertov. O liehovar prejavila mimoriadny záujem nezávislá medzinárodná organizácia United Vodka so sídlom v Bruseli. Organizácia už 11 rokov dohliada nad šírením prestíže a dobrého mena vodky na európskom i svetovom trhu a intenzívne sa zaujíma aj o históriu tohto obľúbeného destilátu. Práve história liehovaru v Starej Ľubovni, ktorej rakúsko-uhorské dejiny boli viac než 300 rokov pevne previazane s Poľskom, priviedla na Slovensko uznávanú expertku na výrobu a testovanie vodky, Valentinu Popovu.

Expertka sa zaujímala najmä o „gorzalku“, ktorá sa v liehovare preukázateľne pálila. „Je veľmi pravdepodobné, že prví staroľubovnianski liehovarníci čerpali informácie o výrobe kvalitného liehu práve z Poľska, kde sa história jeho výroby stala otázkou národnej prestíže. Naši severní susedia už niekoľko rokov vedú s Ruskom historický i mediálny spor o pôvod vodky“ povedal o dejinách liehovaru Miroslav Števík, historik Ľubovnianskeho hradu. „Vzhľadom na históriu nie je vylúčené, že sa v tomto liehovare pálila vodka podľa jednej z najstarších receptúr na svete,“ povedala po stretnutí s historikmi expertka na vodku Valentina Popova. Liehovar, ktorého históriu dali historici z Ľubovnianskeho hradu do celoslovenského kontextu a prepísali tak doterajšie dejiny liehovarníctva, v súčasnosti patrí súkromnému majiteľovi. „Momentálne medzi nami prebieha intenzívna komunikácia a som rád, že majiteľ historickej pamiatky je otvorený spolupráci. Budeme odporúčať, aby si dal na objekte vykonať historicko-architektonický výskum, ktorý ešte dôkladnejšie zmapuje jeho históriu," povedal po skončení návštevy Dalibor Mikulík, kastelán Ľubovnianskeho hradu. O najstarší kamenný liehovar sa už intenzívne zaujímajú aj pamiatkové úrady.

Valentina Popova sa vodke venuje profesionálne už 45 rokov a je členkou medzinárodnej poroty organizácie United Vodka. Tá každoročne oceňuje najlepšie vodky sveta. V Starej Ľubovni si preto pozrela liehovar, ktorý je jedným z najväčších producentov destilátov na Slovensku. „Je to jeden z najmodernejších liehovarov, aký som mala možnosť osobne vidieť,“ povedala po návšteve expertka Popova. Zároveň ako dodala, Slováci sa nemajú za čo hanbiť a naše vodky obstoja podľa Popovej aj v porovnaní so svetovými konkurentmi. Podľa expertky sa najlepšie vodky sveta vyrábajú z pšeničného liehu, sú číre, bez sedimentov, lahodnej hladkej chuti a vodky s týmito parametrami našla aj medzi slovenskými výrobkami.  

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

Comments are closed.