Najlepších architektov ocenili cenou CE.ZA.AR

Slovenská komora architektov ocenila po ôsmykrát najlepších architektov výročnou cenou za architektúru CE.ZA.AR. Ocenia si prevzali v piatich kategóriách. Odborná porota neudelila cenu medzi občianskymi a priemyselnými budovami.

Najlepší rodinný dom navrhol Maroš Fečík, stojí v Rusovciach. Architekt Ľubomír Závodný spolu s ďalšími troma kolegami si odniesol ocenenie v kategórii bytových domov. Navrhli bytový dom na bratislavskej Mudroňovej ulici. Najlepšou rekonštrukciou sa môže pochváliť nitrianska univerzitná knižnica a pastoračné centrum Univerzity Konštantína Filozofa, ktorú navrhli Ľubomír Holejšovský a Juraj Polyák. Najlepším interiér vypracovala štvorica – Igor Čierny, Iľja Skoček, Peter Kožuško a Martin Skoček v hoteli Albrecht v Bratislave. Architekti Juraj Jančina a Igor Mazúch zvíťazili v kategórii exteriér prezentovaním návrhu Apollo Business Centra II.


Slovenská komora architektov založila cenu za architektúru v roku 2002. Chce ňou viac propagovať slovenskú architektonickú tvorbu a zvyšovať spoločenskú váhu postavenia architekta. Agentúru SITA o tom informovala Andrea Benediková z Brand Advertising.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenská komora architektov oceňovala najlepších

BRATISLAVA – To najlepšie zo slovenskej architektúry za posledný rok ocenila tento týždeň Slovenská komora architektov. Cenu komory za architektúru CE.ZA.AR. 2004 udeľovala z 15 vybraných diel porota pod vedením profesora Petra Gála v kategóriách – bytové domy, občianske a priemyselné stavby, obnova a rekonštrukcia budov, interiér, rodinný dom a po prvýkrát aj v piatej kategórii exteriér.

Cenu ARCH 2009 má sídlo ateliéru BKPŠ

Sídlo ateliéru BKPŠ sa stalo laureátom Ceny ARCH 2009, ktorú slávnostne vyhlásili v stredu 4. novembra 2009 v priestoroch Gallerie Cvernovka v Bratislave. Porota na ateliéri, ktorý vznikol rekonštrukciou a úpravou bývalého vodojemu spoločnosti Istrochem na Nobelovej ulici v Bratislave, ocenila prístup k starej nevyužívanej industriálnej stavbe, jej zachovanie. Vyzdvihla napríklad aj rešpekt k prostrediu, keďže stromy v okolí vodojemu ostali zachované. Agentúru SITA o tom informovala Hana Kopecká z redakcie časopisu ARCH, ktorý súťaž vyhlasuje. Projekt “Veža – Ateliér A-BKPŠ“ súťažil o cenu s ďalšími siedmimi architektonickými dielami. Je dielom architektov Martina Kusého a Pavla Paňáka, ktorí si vo vodojeme zo začiatku 20. storočia vytvorili sídlo. Na projekte spolupracovali Mária Kusá, Jana Paňáková a Martin Kusý ml.

Stirlingova cena za architektúru

Britsko-iracká architektka Zaha Hadid získala od Kráľovského inštitútu britských architektov (Royal Institute of British Architects – RIBA) prestížnu Stirlingovu cenu za navrhnutie Národného múzea umenia 21. storočia MAXXI v Ríme. Rozhodla o tom šesťčlenná porota na čele s prezidentkou RIBA Ruth Reed. Spolu s ocenením získala 59-ročná Hadid aj odmenu vo výške 20-tisíc libier (v prepočte približne 23-tisíc eur).

Cenu za web získala verejná knižnica v Trenčíne

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne získala prvé miesto v celoslovenskej súťaži o najlepší web. Ocenenie v kategórii verejných a školských knižníc jej udelila odborná porota v súťaži organizovanej Spolkom slovenských knihovníkov. Porota sa pri hodnotení webov knižníc zameriavala na obsah, aktuálnosť a príťažlivosť stránky, ďalej na prehľadnosť, originálnosť a interaktivitu. Po trenčianskej krajskej knižnici získali od poroty najviac hlasov Knižnica Józsefa Szinnyeiho v Komárne a Zemplínska knižnica Trebišov. Porota udeľovala ceny aj webom odborných knižníc, v nej uspeli Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči, Univerzitná knižnica v Bratislave a Knižnica Vysokej školy manažmentu City University of Seattle. V oboch kategóriách porota hodnotila 24 knižníc. Najhoršie dopadli Školská knižnica pri Gymnáziu Hlinská v Žiline a Univerzitná knižnica Trenčianskej Univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne.

Odpovede

  1. Najlepších architektov ocenili cenou CE.ZA.AR

    Univerzitná knižnica UKF získala cenu architektov

    NITRA 16. októbra (SITA) – Univerzitná knižnica a pastoračné centrum Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre získali Cenu Slovenskej komory architektov za architektúru CE.ZA.AR 2009. Dielo architektov Ľubomíra Holejšovského a Juraja Polyáka bodovalo v kategórii Rekonštrukcia a obnova stavieb. Podľa záverov hodnotenia poroty „rekonštrukcia ďalšej časti areálu univerzity nadväzuje na už zrealizované priestory dispozičnou, výrazovou a materiálovou kontinuitou. Nová funkčná náplň je nekonfliktne včlenená do organizmu školy.”

    Ako ďalej informovala Jana Krajčovičová z univerzity, cena sa udeľuje od roku 2002. Hodnotenie prihlásených architektonických diel je dvojkolové. Odborná porota v prvom kole nominovala architektonické diela v jednotlivých kategóriách. V druhom kole vybrala víťazov po prehliadke jednotlivých stavieb tajným hlasovaním.

    Univerzitnú knižnicu a pastoračné centrum otvorili v priestoroch Pedagogickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa pod Zoborom 8. decembra 2008. Investíciu vo výške 2 157 604 € hradilo ministerstvo školstva. Takmer 118 000 kníh v regáloch s celkovou dĺžkou tri kilometre sem presťahovali zo starých a nevyhovujúcich priestorov bývalej materskej školy na Javorovej ulici. Celková úžitková plocha knižnice spolu so študovňou a predajňou literatúry je 1 710 metrov štvorcových. Plánuje sa aj druhá etapa, v rámci ktorej vznikne depozit kníh. Univerzita zároveň získala aj vlastné pastoračné centrum, ktoré posvätil nitriansky diecézny biskup Viliam Judák.

Comments are closed.