Najkrajšie tohtoročné kalendáre na výstave v B. Bystrici

BANSKÁ BYSTRICA 13. marca (SITA) – Nástenné, stolové či plagátové kalendáre z 12. ročníka celoštátnej súťaže Najkrajšie kalendáre Slovenska je možné vidieť na výstave v Štátnej vedeckej knižnici (ŠVK) v Banskej Bystrici. Vystavujú ich najmä reklamné agentúry, tlačiarne, samostatní autori, ale i mestá a obce či neziskové organizácie. Kuriozitou je reliéfny kalendár Slovenskej knižnice pre nevidiacich v Levoči s nevšednou tematikou tatranských vysokohorských chát. V tomto ročníku prišlo organizátorom súťaže do Klubu fotopublicistov Slovenského syndikátu novinárov (SSN) celkovo 30 kalendárov od 21 vystavovateľov. Ako uviedol prezident súťaže Vladimír Bárta, medzi témami dlhodobo na prihlásených kalendároch dominuje slovenská príroda, ľudová architektúra, ale aj iné pamiatky, najmä kostoly a historické mestá. “Častou témou kalendárov sú aj krásy skla, staré autobusy, vlčie maky, biofaktory či diela starých majstrov,“ dodal Bárta.
Počtom najobsadenejšou súťažnou kategóriou boli reprezentačné firemné kalendáre, pred voľne predajnými nástennými kalendármi z domácich predlôh. Početnejšia než v minulosti je obsadená kategória stolových a plagátových kalendárov. Menej v tomto roku bolo kalendárov, ktoré pre svojich občanov vydali mestské a obecné úrady. “Tejto tvorbe ostali verné len obce Štrba a Seňa,“ uviedol prezident súťaže.

Výstava Najkrajšie kalendáre Slovenska 2004 bude v banskobystrickej ŠVK prístupná verejnosti do konca marca, potom poputuje aj do Levíc, Piešťan, Popradu, Banskej Štiavnice a ďalších slovenských miest. Keďže organizátori majú k dispozícii dve samostatné kolekcie kalendárov, môžu ich bezplatne požičiavať aj kultúrnym domom, knižniciam a iným vystavovateľom v ďalších slovenských mestách.

(SITA, pt;fa), 0113

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Kniha: Banská Štiavnica – Slovensko

Informácia z marca 2003.
Mesto pod Paradajzou bude mať onedlho novú celofarebnú reprezentačnú, obrazovú publikáciu, ktorá vychádza v edičnom rade: Mesta Slovenska. V tomto rade doteraz vyšli knihy o Bratislave, Banskej Bystrici, Nitre, Zvolene a Poprade. Kniha bude mať dve časti: V prvej predstavia autori Banská Štiavnicu, perlu slovenských miest. Z Banskej Štiavnice to budú fotografie Starého mesta, obidvoch hradov, kostolov, Klopačky, múzeá v prírode a iných pamiatok.

Vývoj slovenskej typografie mapujú v Banskej Bystrici

22. februára 2005 (SITA) – Vývoj slovenskej typografie 20. storočia mapuje výstava, ktorú otvoria v stredu o 16:00 v Štátnej galérii v Banskej Bystrici. Výstava je prvou časťou rozsiahlejšieho projektu a zameriava sa najmä na výtvarnú typografiu od 20. až po 60. roky minulého storočia. Prezentované sú diela viac než 40 autorov, vrátane klasikov slovenskej moderny Martina Benku, Ľudovíta Fullu a Mikuláša Galandu.