Na východe Anglicka objavili drevenú cestu z doby železnej

Obrázok k článku (dailymail.co.uk)

Britskí archeológovia z University of Birmingham objavili v grófstve Norfolk na východe Anglicka pozostatky drevenej cesty z doby železnej, ktoré sa uchovali približne 2000 rokov v rašeline. Podľa ich slov môže ísť o časť cesty cez rieku Waveney a priľahlé mokrade nachádzajúce sa pri obci Geldeston.

Odborníci predpokladajú, že ide o cestu z predrímskeho obdobia, ktorú vybudoval miestny kmeň Icenov. Presný vek cesty nie je zatiaľ známy, avšak na základe letokruhov vedci vypočítali, že mohla byť postavená v roku 75 p.n.l. Najnovší nález sa skladá zo štyri metre širokých kmeňov, ktoré sa tiahnu 500 metrov cez mokrade smerom k rieke. Už predtým sa pritom archeológom podarilo objaviť podobné štruktúry na druhej strane rieky a pozdĺž nej. Vedci si myslia, že okrem samotného prechodu cez mokrade mohli tieto cesty slúžiť aj na vyznačovanie teritória a taktiež na prístup k spirituálnym miestam, kam Icenovia chodili k rieke prinášať obete bohom alebo svojim predkom.

Informácie pochádzajú z webstránky bbc.co.uk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Objavili najstaršie vysokohorské sídla

Novozélandskí a austrálski archeológovia objavili na východe Papuy-Novej Guiney v nadmorskej výške 2000 metrov pozostatky siedmich táborísk, pričom vek najstaršieho z nich určili na 49-tisíc rokov. Tým sa toto miesto stalo vôbec najstarším známym vysokohorským sídlom v histórii ľudstva.

Objavili najstaršie obydlie vo Veľkej Británii

Britskí archeológovia z University of York a University of Manchester objavili pozostatky najstaršieho obydlia na území Veľkej Británie. Kruhová štruktúra nachádzajúca sa na nálezisku Star Carr neďaleko mesta Scarborough vznikla podľa odborníkov približne v roku 8500 p.n.l. To je o 500 rokov skôr než doteraz najstaršie obydlie objavené v mestečku Howick.

Objavili vrak lode, ktorú jej posádka opustila v roku 1853

Kanadským archeológom z vládnej organizácie Parks Canada sa podarilo objaviť vrak lode HMS Investigator, ktorú pred viac ako 150 rokmi opustila jej posádka po neúspešnom pokuse o preplávanie severozápadnej námornej cesty cez Severný ľadový oceán. Vrak našli potopený v hĺbke jedenásť metrov vo vodách Mercy Bay na severnom pobreží Banksovho ostrova.