Na prezentáciu vzácnej kniežacej hrobky pôjde 220-tisíc eur

Obrázok k článku

Na dofinancovanie rekonštrukcie Podtatranského múzea v Poprade pôjde 220-tisíc eur, sumu schválili poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na svojom poslednom zasadnutí. „Vo vnútri historickej budovy sa pripravuje špeciálny priestor na prezentáciu kniežacej hrobky z Popradu-Matejoviec, a práve na tento účel bude smerovať spomínaná dotácia,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková. Na rekonštrukciu múzea doteraz kraj vyčlenil z úverových zdrojov Európskej investičnej banky 1,9 milióna eur. Rekonštrukcia sa začala v apríli 2015 a priebežne trvá až doteraz. Múzeum je preto zatvorené a všetky svoje aktivity realizuje len v pobočke v Spišskej Sobote.

 

Návrh prezentácie hrobky germánskeho kniežaťa z prelomu 4. a 5. storočia, ktorá bola objavená pred desiatimi rokmi počas stavby priemyselného parku v mestskej časti Matejovce, sa v posledných mesiacoch menil. Hrobka bude nakoniec podľa Fitzekovej definitívne umiestnená v suterénnych priestoroch múzea. „Jeden z variantov totiž predpokladal, že by hrobka bola umiestnená na výsuvnom paneli, ktorý by sa vždy v pravidelných intervaloch vysúval hore, návštevníci by si tak hrobku mohli pozrieť aj takýmto spôsobom. Avšak vzhľadom na odporúčanie pamiatkarov, že by otrasy, ktoré by vznikali pri posune valca, mohli nenávratne poškodiť túto pamiatku, sa definitívne rozhodlo o tom, že umiestnenie kniežacej hrobky bude statické, dolu v suterénnych priestoroch,“ vysvetlila hovorkyňa.

 

Modernizácia interiéru múzea zahŕňa novú elektroinštaláciu, osvetlenie, omietky, nové podlahy, sanitu, elektronický hasiaci systém, zabezpečovací a kamerový systém a ozvučenie priestorov. „Pripravujú sa aj nové interiéry, ale expozície budeme riešiť až po ukončení stavebných prác a skolaudovaní budovy. Návrh expozície a vitrín a ich rozpočet sú momentálne v štádiu riešenia,“ povedala Fitzeková. Pôvodný termín otvorenia múzea bol naplánovaný na november 2016. „Pretože sa počas rekonštrukcie pristúpilo k viacerým zmenám a úpravám pôvodného projektu, nevylučujeme, že termín ukončenia rekonštrukčných prác sa môže posunúť, ale zatiaľ žiadny nový termín ukončenia rekonštrukcie nebol stanovený,“ dodala pre SITA hovorkyňa kraja.

 

Podtatranské múzeum si tento rok pripomína niekoľko výročí. Okrem 140. výročia svojho založenia, to bude aj desať rokov od ukončenia začatia výskumu na kniežacej hrobke a 90. výročie nálezu odliatku mozgovne neandertálskeho človeka v Gánovciach pri Poprade. Predovšetkým posledné zo spomínaných výročí si dnes,

vo štvrtok 28. apríla pripomenú aj vedci zo šiestich krajín v Gánovciach, ktorí sa tam stretnú na medzinárodnej konferencii geológov, paleontológov a archeológov Gepaard 2016 – Stratené svety doby kamennej v travertíne. „Prezentovať budú najnovšie výsledky archeologického a paleontologického výskumu, vzťahujúceho sa najmä k obdobiu, počas ktorého žili neandertálci, pôvodní obyvatelia Európy, ktorých postupne vytlačili a nahradili naši predkovia po príchode z afroázijských lovíšť pred 40 000 až 20 000 rokmi,“ informovala Magdaléna Bekessová, riaditeľka Podtatranského múzea v Poprade.

 

Budova dnešného Podtatranského múzea bola postavená ako jedna z mála špecializovaných múzejných budov na Slovensku v rokoch 1885 a 1886. Sídlo v nej malo Karpatské múzeum v Poprade. Prvá expozícia bola v múzeu otvorená v roku 1887.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články