Na Oravskom hrade sprístupnia v sobotu zrekonštruovanú kaplnku

Oravský Podzámok 21. apríla (TASR) – Interiér zrekonštruovanej kaplnky sv. Michala na Oravskom hrade v Oravskom Podzámku slávnostne sprístupnia návštevníkom v sobotu 22. apríla.

Súčasťou ceremoniálu bude dobový sprievod, ktorý sa začne o 10.30 h a vydá sa od parkoviska pod hradom. Povedie do kaplnky, kde sa o 11.00 h začne slávnostná svätá omša.


Hradnú kaplnku môžu obdivovať turisti od poslednej aprílovej soboty, keď na Oravskom hrade otvoria návštevnícku sezónu. Pri tejto príležitosti sa uskutoční na jeho nádvorí tradičný ľudovým jarmok so slávnosťami. Uviedol pre TASR historik Oravského múzea Pavla. O. Hviezdoslava v Oravskom Podzámku Michal Čajka.


Kaplnka na Oravskom hrade, ktorú postavili v rokoch 1610 – 1611, bola neprístupná verejnosti približne trinásť rokov. Reštaurátori v nej obnovili interiér, nástenné maľby, oltár. Zreštaurovali epitaf hradného pána Juraja Thurzu. Podľa Čajku bol interiér kaplnky s vnútorným vybavením barokizovaný v roku 1752. Patrí k najzachovalejším objektom v stredovekom panskom sídle.


Oravský hrad pochádza z druhej tretiny 13. storočia, postavili ho na mieste dreveného hradu. Dnešný vzhľad budov vytvorili v druhej polovici 16. storočia. Vlani si ho pozrelo rekordných vyše 188 tisíc turistov. Je to približne o deväťtisíc viacej, ako tomu bolo predminulý rok. tš tal



Zdroj: Copyright © TASR 2006

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Oravský hrad v piatok navštívi Drakula

26. augusta 2004 (SITA) – Atraktívny zážitok ponúkne v piatok predposledná zo série Nočných prehliadok Oravského hradu. Ponesie sa v tajomnej atmosfére grófa Drakulu. Návštevníci vstúpia do miestností, v ktorých už vyčíňal, aj do tých, kam sa zatiaľ nedostal. Nočnú náladu plnú napätia, ale tiež zábavy spestria aj tri šermiarske skupiny – Arven a Ancile z Nitry a Rád sv. Galhada z Bratislavy, ktorých vystúpenia sa ponesú v Drakulovskom duchu. Súčasťou prehliadky je premietanie filmu Upír Nosferatu nemeckého expresionistického režiséra Friedricha Wilhelma Murnaua, ktorý bol na Oravskom hrade natočený v roku 1922.

Odpovede

  1. Na Oravskom hrade sprístupnia v sobotu zrekonštruovanú kapln

    1988 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-04-23 22:45:48 harp, Na nedavnej navsteve hradu som sa mohol este pred otvorenim pozriet na kaplnku. Je za tym kus roboty. V podlahe je osadene hrubostenne sklo s priehladom do krypty. Autorom restauratorskych prac je podla mojich informacii p. Filo.

Comments are closed.