Na opravu hradného brala Strečna treba 1,1 mil. eur

Obrázok k článku

Sanácia skalného brala hradu Strečno (okr. Žilina) bude stáť o 200-tisíc eur viac, než sa predpokladalo. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) to uvádza v Správe o návrhu riešenia súčasného stavu stability skalného brala v obci Strečno, podľa ktorej výdavky na jeho sanáciu dosiahnu 1,1 milióna eur. Kabinet v októbri 2015 schválil vtedy predpokladanú sumu 900-tisíc eur. MŽP pritom z dôvodu príliš vysokých nákladov už vylúčilo alternatívu, ktorá predpokladala vybudovanie ochrannej železobetónovej galérie nad frekventovanou cestou medzi Žilinou a Martinom. Náklady na jej výstavbu by sa totiž vyšplhali na 6,7 milióna eur.

 

Verejné obstarávanie sa by sa malo uskutočniť ešte tento rok. Vzhľadom na dĺžku trvania sanácie, ktorá bola vypočítaná na osem mesiacov, bude nutné časť sanačných prác uskutočniť až v roku 2017, ukončiť by ich mali do konca mája budúceho roka. Dĺžka trvania sanácie súvisí aj s úplným vylúčením dopravy pod hradom pri niektorých prácach, ktoré bude nevyhnutné počas minimálne 11 víkendov. Obmedzenie dopravy do jedného jazdného pruhu sa predpokladá počas asi piatich mesiacov.

 

Na základe výsledkov prieskumu tektonického porušenia skalného brala bolo zistené, že v skalnom masíve sa nachádzajú významné pukliny a poruchové zóny a viaceré navzájom združené priečne systémy puklín. V jeho najvyšších častiach bezprostredne pod objektmi hradu sú kritické bloky rozvoľnených a zvetraných hornín, ktoré vyžadujú rýchle sanačné zabezpečenie. “Na základe výsledkov súčasného podrobného inžiniersko-geologického prieskumu možno definovať stabilitu skalného brala ako nepriaznivú a rizikovú a je nutné realizovať ďalšiu etapu sanácie,” konštatuje v správ MŽP. Práce budú zahŕňať očistenie skalného brala od zvetraných úlomkov, odstránenie a redukciu previsov, plombovanie trhlín a puklín, vybudovanie ochranných sietí a záchytných bariér, kotvenie rozvoľnených skalných blokov a výstavbu podporných betónových konštrukcií na zabezpečenie previsov bezprostredne nad cestou.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články