Na mieste, kde má stáť kasíno, objavili románsky kláštor

BANSKÁ ŠTIAVNICA – Kasíno a hotel plánujú v Banskej Štiavnici postaviť na mieste dominikánskeho kláštora. Pri archeologických prácach objavili základy najstaršej – románskej časti kláštora.

Súčasťou vzácneho nálezu je aj zdobená keramika z prelomu 12. a 13. storočia. Nové poznatky potvrdili, že dominikánsky kláštor patrí k najstarším stavbám v meste.


Prvá zmienka o žobravom ráde dominikánov v Štiavnici je z roku 1275, v meste sa však zrejme objavili o niekoľko desaťročí skôr. Štiavnický kláštor bol prvým dominikánskym kláštorom v Uhorsku, po odchode dominikánov ho v 17. storočí prevzali jezuiti. Pustnúci kláštor v roku 1933 zbúrali. Lokalitu dnes z veľkej časti pokrýva nevzhľadné parkovisko.


Pamiatkový úrad po ukončení výskumu presne stanoví, čo musí investor zachovať,” hovorí Peter Mosný z Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici. Milan Augustín, konateľ spoločnosti Delta Company, ktorá plánuje hotel v centre mesta stavať, tvrdí, že požiadavky pamiatkarov budú v plnej miere akceptovať: “Chceme archeologickú lokalitu prezentovať ako súčasť hotela príťažlivou formou a podľa pravidiel, stanovených odborníkmi.” Archeologický výskum bude pravdepodobne súčasťou centrálnej haly, zatiaľ však neexistuje konkrétne riešenie, ako archeologický výskum uchovať a prezentovať.


Stavba kasína s hotelom má stáť podľa odhadov viac ako pol miliardy. Hotel by mal mať okolo 200 lôžok, kongresové haly a relaxačnú časť. Mesto výstavbu podporuje, lebo do mestskej pokladnice by malo kasíno ročne priniesť od 40 do 80 miliónov korún. Projekt na stavbu hotela má byť dokončený do decembra, po ňom by malo nasledovať medzinárodný tender.


Kveta Fajčíková


Zdroj: Denník SME, 23. 6. 2006


(upravené)

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Nový hotel v centre Banskej Štiavnice?

Priestor parkoviska medzi Strednou priemyselnou školou S. Mikovíniho a farským kostolom na Akademickej ulici v B. Štiavnici by sa podľa plánov firmy Delta Company, s. r. o. Bratislava mal stať parcelou, na ktorej by mal vyrásť nový 4 až 5-poschodový polyfunkčný objekt s 5-hviezdičkovým hotelom. Autori návrhu výstavby hotela predpokladajú, že hotel by mal mať kapacitu okolo 240 miest, mal by disponovať kongresovým centrom, relaxačnými zariadeniami a poskytovať dokonca aj obchodné služby. Veľkorysý zámer investorov predpokladá náklady v celkovej výške asi 720 miliónov korún.

Kasíno, či hotel?

Výzvy na verejnú prezentáciu zámeru firmy Delta Company s.r.o. na vybudovanie nového hotela v centre Banskej Štiavnice neostali nevyslyšané. Prezentácia sa uskutočnila 14. októbra 2005 v priestoroch Fondu výtvarných umení za účasti vedenia mesta, poslancov Mestského zastupiteľstva, komisie obchodu, služieb a cestovného ruchu pri mestskom zastupiteľstve a lokálnych médií.

Na Zobore nad Nitrou objavili archeológovia stredoveký kamenný vodovod

Nitra, 1. augusta (TASR) – Vedecký výskum Benediktínskeho kláštora svätého Hippolita na nitrianskom Zobore robia v tohtoročnej sezóne pracovníci Archeologického ústavu SAV v Nitre. “Doteraz odkryté archeologické nálezy potvrdzujú existenciu kláštora v období od 11. do 15. storočia. Ide o významnú archeologickú lokalitu. Zoborský kláštor bol podľa známych prameňov najstarším podobným duchovným centrom na Slovensku,” povedal dnes pre TASR vedúci výskumu Marian Samuel.

Našli kostru upíra?

V archeologickej lokalite na mieste bývalého dominikánskeho kláštora v Banskej Štiavnici narazili na zaujímavý nález. Ide o kostru, ktorá má krížom cez hrudný kôš preloženú skalu, akoby primurovanú ku kamennému okraju.

Kaníkovcom zastavili nadstavbu

BANSKÁ ŠTIAVNICA – Nadstavbu hotela Grand Matej, ktorý patrí exministrovi Ľudovítovi Kaníkovi a jeho manželke, štiavnický stavebný úrad zastavil. Nadstavba je riešená inak, ako uvádza projekt. Podľa projektu malo byť pristavené jedno poschodie, zdvihnutím strechy však pribudli aj podkrovné priestory.