Na hrade v Slovenskej Ľupči opäť zaznejú gajdy

Obrázok k článku

Hradné huky 2016 je názov víkendu s gajdošskou hudbou, ktorý sa začne v sobotu 3. septembra na hrade v Slovenskej Ľupči. Piaty ročník podujatia ponúkne divákom históriu, tradície i využitie výrazného prvku slovenskej ľudovej hudby – gájd, ktoré boli v decembri minulého roku zapísané do Svetového zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Počas dvoch dní môžu návštevníci vidieť vystúpenia interpretov gajdošskej muziky zo Slovenska, Česka, Poľska, Chorvátska, Nemecka a Veľkej Británie. Výber ľupčianskeho hradu ako miesta podujatia nie je náhodný. „Pri archeologických vykopávkach v podhradí sa našla stredoveká kachlica s vyobrazením hráča na gajdy, čo dokazuje, že Slovenská Ľupča má historické spojenie s týmto ľudovým nástrojom. Preto organizujeme víkendy gajdošskej hudby práve tu,“ uviedla pre agentúru SITA Jana Orlická z občianskeho združenia cult-E Európska kultúra, ktoré je hlavným organizátorom podujatia.

 

Počas prvého dňa s názvom Zahraj mi, gajdoško vystúpi rumunské kvarteto Trei parale, ktoré interpretuje domácu stredovekú a tradičnú hudbu s etnoprvkami. Dynamický balkánsky etnofolklór prinesie chorvátska skupina Veja, ktorá má na svojom konte viacero medzinárodných ocenení. Nemecký súbor Claymore bagpipes and drums privedie na prehliadku mladý Austrálčan narodený v Anglicku Allan Grace, momentálne žijúci v Nemecku, ktorý vyštudoval hru na škótske gajdy. Štyri roky bol členom svetoznámeho írskeho Cullen Pipe Band. Podľa Jany Orlickej sobotňajší program prinesie jedno unikátne spojenie. „Raritou bude určite spoločné vystúpenie slovenského Pacora tria s poľským hráčom na škótske gajdy Przemekom Wawrzyniakom a excelentným hráčom a skladateľom Lindsay Davidsonom zo Spojeného kráľovstva,“ spresnila. Na záver prvého dňa zaznie moravská a česká hudba v podaní Brnenského rozhlasového orchestra ľudových nástrojov.

 

Nedeľa bude na ľupčianskom hrade venovaná domácim tradíciám pod názvom Gajdošská múzička. Predstaví sa detský folklórny súbor Dratvárik zo Slovenskej Ľupče a Orchester Jána Berkyho Mrenicu mladšieho so sólistami, gajdošmi Ľubomírom Páričkom a jeho Bačovským triom a Pavlom Kužmom s Goroľ muzičkou. Po oba dni bude areál hradu dostupný na prehliadku a v jeho okolí pripravili organizátori atrakcie pre deti.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články