Na hrade Revište našlo prácu 19 nezamestnaných

Obrázok k článku

Zrúcaninu hradu Revište v Žarnovici-Revištskom Podzámčí budú aj tento rok pomáhať konzervovať dlhodobo nezamestnaní. Združenie na záchranu hradu Revište sa úspešne zapojilo do programu ministerstiev kultúry a sociálnych vecí na zamestnávanie nezamestnaných pri obnove kultúrnych pamiatok, cez ktorý získalo na hrade prácu na šesť mesiacov 19 nezamestnaných. Ako pre agentúru SITA uviedol Miroslav Seget zo správnej rady združenia, 14 pracovníkom bude úrad práce refundovať mzdy na úrovni 400 eur hrubého a piatim, ktorí sú vyučení, na úrovni 500 eur. Nezamestnaní už na hrade pracujú od 21. apríla a od začiatku mája sa k nim pridali dvaja odborní murári, pod ktorých vedením sa začala záchrana severného paláca zrúcaniny Revišťa.

 

„Do programu na zamestnávanie nezamestnaných sme sa úspešne zapojili už po štvrtý rok, vlani tu pracovali pätnásti. Je to výrazná pomoc v porovnaní s obnovou len pomocou brigád dobrovoľníkov. To čo sa urobí za rok, by sme len s dobrovoľníkmi robili 10 rokov,“ uviedol Seget s tým, že na sobotných brigádach sa priemerne zúčastňuje po 10 až 20 dobrovoľníkov a na tento rok je naplánovaných 14 brigád. Dodal, že ministerstvo kultúry poskytlo Združeniu na záchranu hradu Revište aj dotáciu 27-tisíc eur na nákup materiálu, časti lešenia a zabezpečenie odborných murárskych prác. O zdržanie prác sa však v nedeľu v noci postarali neznámi zlodeji, ktorí združeniu ukradli z motorového hydraulického rebríka pripraveného na prevoz materiálu na lešenie k severnej veži časti hydraulického agregátu. Okrem znefunkčnenia rebríka spôsobili aj vytečenie oleja do pôdy v lese.

 

Združenie na záchranu hradu Revište sa už vyše štyri roky usiluje o konzerváciu, zaistenie statiky múrov a postupné odstraňovanie havarijného stavu celej pamiatky. Tento rok plánuje opraviť severnú, najväčšiu vežu na hrade, východné hradby, časť západných hradieb a aspoň do výšky jedného metra znovu vybudovať západný múr severného paláca, ktorý sa zrútil pred štyrmi rokmi.

 

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články