Na dokončenie vzácneho morového stĺpa niet peňazí

KREMNICA – Takmer desať rokov mohli návštevníci Kremnice obdivovať vzácny barokový stĺp Sv. Trojice, nazývaný aj morový, iba spoza lešenia. To síce zhruba pred rokom zložili, stĺp však stále nie je úplne dokončený. Ako nás informoval primátor mesta Miroslav Nárožný, na úplné dokončenie pamiatky európskeho významu treba približne päť miliónov korún. Keďže mesto financie na tento účel v rozpočte nemá, odsúva sa jeho dokončenie na neurčito.
Na stĺpe treba ešte dokončiť schodisko a balustrádu, pamiatkari požadujú statické zabezpečenie. Na reštaurovanie stĺpa dalo mesto doteraz 13 miliónov korún, dva milióny išli zo štátnych zdrojov. Hlavná časť 22 metrov vysokého stĺpa sa reštaurovala takmer desať rokov.

Stĺp z druhej polovice 18. storočia je dielom sochárov Stanettiho, Vogerleho a Mayera, Kremničania ho vystavali ako symbol vďaky za to, že zvíťazili nad zákerným morom. Niekoľkokrát ho reštaurovali, v 20. storočí dokonca dvakrát. Na stĺpe sa nachádza 14 sôch nadživotnej veľkosti a 30 malých sôch. Pieskovcové sochy ľahko podliehali vplyvom poveternostných podmienok, na stĺpe ich v súčasnosti nahradili kópiami. Zreštaurované originály nájdu miesto v novovznikajúcom lapidáriu pri Múzeu mincí a medailí. (eta)

zdroj: www.sme.sk [29. 6. 2002]

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na morový stĺp ešte štyri milióny

Barokový stĺp Svätej Trojice, ľudovo nazývaný morový stĺp, je už niekoľko rokov v generálnej rekonštrukcii. Odborné reštaurovanie si vyžiadal zlý stav tejto pamiatky, ktorá patrí medzi najvýznamnejšie barokové monumenty v Európe…

Jad Avšalom v Jeruzaleme

Monument Jad Avšalom v Jeruzaleme, uctievaný po celé stáročia ako židovské sväté miesto, je podľa vedcov kresťanským náhrobkom otca Jana Krstiteľa. Archeológ Joe Zias prečítal doteraz prakticky nerozlúštiteľný nápis na stĺpe.