Na Bratislavský hrad zavíta Björnson

Svetoznámy Nór Björnstjerne Björnson zavíta na Bratislavský hrad. Unikátne dokumenty o svetoznámom nórskom básnikovi, prozaikovi, dramatikovi, publicistovi, politikovi a nositeľovi Nobelovej ceny za literatúru vystavia Nórska národná knižnica a Slovenská národná knižnica (SNK) na Západnej terase Bratislavského hradu od štvrtka 28. októbra 2010. Spoločná nórsko-slovenská výstava pod názov Pocta Björnstjerne Björnsonovi priblíži pri príležitosti 100. výročia smrti osobnosti unikátne dokumenty o jeho živote a diele, agentúru SITA o tom za organizátorov výstavy informoval Juraj Caránek z agentúry Seesame.

Výstava predstaví originálne archívne rukopisy, fotografie, knižné a umelecké exponáty ako aj reprodukované dokumenty z fondov Nórskej národnej knižnice v Oslo a SNK v Martine. Prvý raz sa verejnosť bude môcť zoznámiť aj so základnými polemickými článkami Björnsona. Súčasťou expozície budú tiež originálne moderné plagáty, ktoré nápaditým spôsobom dokumentujú vzťah Nórov k svojmu velikánovi, ako aj filmové dokumenty a fragmenty Björnsonových drám, ktoré sa inscenovali na Slovensku.


Podľa kurátora výstavy a riaditeľ Slovenského národného literárneho múzea SNK Jozefa Beňovského výstava predstaví okrem iného aj Björnsonove “myšlienkové spojivá so Slovenskom”. Ako ďalej tlačová správa cituje Beňovského “za pozornosť stojí predovšetkým Björnsonov aktívny humanistický zápas za práva malých národov a národnostných menšín v Európe”.


Výstava bude otvorená do 28. novembra denne od 10:00 do 18:00 vo výstavných priestoroch Národnej rady SR na Západnej terase Bratislavského hradu. Na stredajšom (27. októbra) slávnostnom otvorení sa zúčastní nórsky panovnícky pár – kráľ Harald V. s kráľovnou Sonjou, ktorí prídu na oficiálnu návštevu Slovenska od pondelka 25. októbra do štvrtka 28. októbra 2010.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odkaz na pergamene

Slovenská národná knižnica Odbor reštaurovania a konzervovania dokumentov
Archív literatúry a umenia Národný bibliografický ústav si Vás dovoľujú pozvať
na odborný seminár, workshop a výstavu Odkaz na pergamene

Vzostupy a pády meny

Dňa 30. 9. 2010 o 14.00 bude v Slovenskom národnom múzeu v Martine slávnostne otvorená výstava Vzostupy a pády meny – menové reformy, odluky, rozluky a iné pohromy v 20. storočí.