Na Bratislavskom hrade vystavia pamiatky cechov

Obrázok k článku

Významné postavenie remeselníckych cechov v hospodárskych dejinách Slovenska pripomenie najnovšia výstava Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave. Výstavu s názvom Z cechovej truhlice otvorí Historické múzeum SNM na 3. poschodí Bratislavského hradu v stredu 13. júla o 15:00. Pre verejnosť bude výstava cechových pamiatok z územia celého Slovenska prístupná od štvrtka 14. júla až do konca júna budúceho roka. Agentúru SITA o tom informovala vedúca oddelenia prezentácie SNM – Historické múzeum Andrea Litváková.

 

Stavovské zoskupenia majstrov jedného alebo viacerých remesiel vznikali v mestách už od stredoveku, aby obhajovali hospodárske a sociálne záujmy svojich členov. Pamiatky, ktoré súvisia s činnosťou a tradíciami cechov sú bohato zastúpené v zbierkach mnohých slovenských múzeí a v archívoch. Výstava približuje výber približne tristo predmetov zo zbierok a fondov 18 kultúrnych inštitúcií z rôznych regiónov Slovenska. Medzi najstaršie a najvýznamnejšie patrí Protokol cechu pivovarníkov v Košiciach z roku 1742. Vo veľkom počte sú na výstave zastúpené aj unikátne renesančné cechové pečatidlá zo 16. a 17. storočia. K najreprezentatívnejším predmetom na výstave patria pozlátený pokál (veľký zdobený pohár) cechu murárov a kamenárov v Bratislave z roku 1650 a strieborný pokál cechu mäsiarskych tovarišov v Bratislave z roku 1724. Popri širokom počte rozličných druhov cínových, medených, keramických a sklenených nádob je zaujímavý aj súbor cechových truhlíc, z ktorých najstaršou vystavovanou je renesančná truhlica cechu kožušníkov v Pezinku z roku 1655.

 

Výstavu Z cechovej truhlice autorsky pripravil kurátor SNM – Historického múzea Martin Besedič, ktorý je aj autorom rovnomenného katalógu. Návštevníkom priblížia výstavu sprievodcovia špeciálne určení pre dospelých aj pre rodiny s deťmi. Pre prvý stupeň základných škôl je pripravený vzdelávací program Život v cechu. Výstavy národného múzea na Bratislavskom hrade sú otvorené denne okrem pondelka od 10:00 do 18:00, posledný vstup je 17:00. Viac informácií o programe Slovenského národného múzea možno nájsť na jeho webstránke http://www.snm.sk.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články