Na Baťovom kanáli ,,odomkli vodu“

Obrázok k článku

Plavebnú sezónu na Baťovom kanáli otvorili 1. mája ,,odomknutím vody“ v prístave v Skalici . Okrem spoločných plavieb k technickej pamiatke Výklopník v Sudoměřiciach a individuálnych plavieb boli pre návštevníkov počas celého dňa pripravené v prístave vystúpenia hudobných skupín, pre deti súťaže a hry. Počas sezóny si záujemcovia môžu prenajať motorové člny alebo kajutové lode na krátkodobé plavby, na vode však môžu podľa Martiny Šebelovej z Prvej cestovnej stráviť v kajutových lodiach aj niekoľkodňovú dovolenku.

 

Prístav v Skalici otvorili v roku 2007, postavili ho za približne 400-tisíc eur. Radnica od investície očakávala rozvoj vodnej turistiky a zatraktívnenie cestovného ruchu, tento zámer sa podarilo naplniť.

 

Baťov kanál vznikol v 30. rokoch 20. storočia ako projekt využívaný na zavlažovanie územia a prepravu uhlia. Na tieto účely sa využíval až do roku 1960. V 90. rokoch sa začal využívať na turistické účely. Táto unikátna vodná cesta dostala oficiálne meno Baťov kanál 1. mája 2002 za účasti Tomáša Baťu ml. a obnovil sa tak ľudový názov „Baťák“. Plavebná trasa Baťovho kanála začína slovenským prístavom v Skalici a končí sa v Českej republike prístavom v Otrokoviciach. V súčasnosti má Baťov kanál približne 60 km, na celom toku je niekoľko prístavov a prístavísk, ktoré slúžia ako zázemie pre turistov. Baťov kanál vedie čiastočne po umelo vybudovaných kanálových častiach a čiastočne po rieke Morave. Plavebná hĺbka kanála je v priemere 1,5 m, šírka 12 metrov.

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články