Na Aljaške objavili nový druh dinosaura

Obrázok k článku

V povodí rieky Colville na severe Aljašky objavili fosílie, ktoré patria novému druhu bylinožravého dinosaura. Výskumníci z univerzít v Aljaške a na Floride tvrdia, že by tento nález mohol zmeniť doterajšie predstavy o prehistorickom živote.

 

Nový druh z čeľade Hadrosauridae, ktorej zástupcovia sa živili rastlinami, sa líši od doterajších nálezov v Kanade a ostatných štátoch USA. Je štvrtým druhom endemickým pre severnú Aljašku a podporuje teóriu o dinosauroch prispôsobených arktickému prostrediu, ktoré žili pred 69 miliónmi rokov v podmienkach chladnejších, než si s nimi bežne ľudia spájajú. “V podstate existoval stratený svet dinosaurov, ktorý sme si ani neuvedomovali,” povedal Gregory Erickson z Floridskej štátnej univerzity.

 

Vedci nového hadrosaura pomenovali Ugrunaaluk kuukpikensis, čo v preklade znamená staroveké zviera, ktoré sa pasie. Meno vzniklo s pomocou asistentov ovládajúcich jazyk Inupiaq, ktorým hovoria pôvodní obyvatelia Aljašky z etnickej skupiny Inupiatov. Dinosaurus dorastal do dĺžky deväť metrov a hrubé rastlinstvo žul pomocou stovky zubov. Pravdepodobne sa pohyboval na zadných nohách, ale vedel kráčať aj po štyroch. Hirotsugu Mori z Aljašskej univerzity vo Fairbanks sa novému druhu venoval vo svojej doktorandskej práci. Nálezy publikoval v časopise Acta Palaentologica Polonica.

 

V ďalšom kroku výskumného programu chcú veci zistiť, ako tento severský hadrosaurus prežil, keďže podľa Ericksona musel vydržať mesiace zimnej tmy a snehu. Mark Norell z Amerického prírodovedného múzea v New Yorku skonštatoval, že je pravdepodobné, že zvieratá v tejto oblasti žili celý rok, pretože by nezvládli migráciu. “Okrem toho, klíma bola v čase neskorej kriedy menej krutá, čo im umožnilo prežiť,” dodal.

 

Počas 25 rokov vedci vykopali a skatalogizovali viac ako 6000 hadrosaurích kostí, z ktorých väčšina patrila dospievajúcim jedincom, ktoré neboli väčšie ako tri metre. Kurátor z Múzea Aljašskej univerzity Pat Druckenmiller povedal, že si pôvodne mysleli, že kosti patrili Edmontosaurovi, ktorý sa vyskytoval na väčšine územia Severnej Ameriky, ale rozdiely v lebečných a tvárových črtách potvrdili nový druh, ktorý sa pravdepodobne viac podobal vtákom alebo cicavcom. Väčšinu z fosílií našli v oblasti zvanej Liscomb Bone Bed severozápadne od Fairbanksu a južne od Severného ľadového oceánu, pomenovanej po geológovi Robertovi Liscombovi, objaviteľovi prvých fosílií dinosaura na Aljaške.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články