Múzeum židovskej kultúry prevzalo Zsigrayovu kúriu

22. júla 2008 (SITA) – Múzeum židovskej kultúry Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave sa už nemusí báť o svoju existenciu, prevzalo do užívania historickú budovu Zsigrayovej kúrie na Židovskej ulici v Starom Meste. Múzeum môže konečne vystaviť diela a archívne záznamy z depozitára.

Kúria bola doteraz majetkom Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy. Múzeum získalo budovu vďaka iniciatíve ministra kultúry Mareka Maďariča a s rezortom kultúry spolupracuje aj na oprave a údržbe exteriéru kúrie. V budúcom roku by chcelo pristúpiť aj k rekonštrukcii, ktorou by sa okrem iného vyriešil i bezbariérový prístup do expozície inštaláciou výťahu.

Ako pre agentúru SITA povedal riaditeľ múzea Pavol Mešťan, je to najväčší dar, aký môžu dostať pri príležitosti pätnásteho výročia existencie. Doteraz boli totiž v povážlivej situácii, magistrátu síce platili, no stále boli “na vyhodenie”, povedal Mešťan. Vzhľadom na tieto podmienky nikdy nemohli vystaviť stálu expozíciu diel židovských maliarov, ktorú majú v depozitári. Teraz po prevzatí budovy vytvoria aj študovňu, kde budú archívne dokumenty o holokauste. Tieto materiály aj maľby slovenských a svetových židovských umelcov zo Slovenska sú ich vlastné.

Budovu Múzea židovskej kultúry – Zsigrayovu kúriu získal štát zároveň s pozemkami pod starou budovou SND na Gorkého ulici. Súviselo to s predajom Divadla Pavla Országha Hviezdoslava pri dostavovaní novej budovy Slovenského národného divadla. Dohoda vznikla na základe rokovaní primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského s ministrom Maďaričom. Mesto kúpilo budovu DPOH aj s pozemkom za 59 854 000 korún (1 986 788 €).

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenské národné múzeum ponúka novú vstupenku

Návštevníci Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave môžu navštíviť na jednu vstupenku sedem múzeí, ktoré pod neho spadajú. Týka sa to Prírodovedného múzea, zrekonštruovanej budovy a expozície Múzea židovskej kultúry na Židovskej ulici, Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku v Devínskej Novej Vsi a štyroch budov múzeí na Žižkovej ulici – teda Archeologického múzea, Múzea kultúry karpatských Nemcov, Múzea kultúry Maďarov na Slovensku a Výstavného pavilónu Podhradie.

Slovenské národné múzeum

Slovenské národné múzeum je najväčšou múzejnou inštitúciou v Slovenskej republike. Pôsobí viac ako sto rokov. Má vo svojom zbierkovom fonde viac ako 3,5 mil. zbierkových predmetov zo všetkých vedných odborov. Spravuje aj niekoľko desiatok objektov, mnohé sú zapísané v Registri kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Múzeum taktiež spravuje dve múzea ľudovej architektúry v prírode, päť hradov, ktoré patria k najnavštevovanejším na Slovensku. Spišský hrad je súčasťou pamiatkovej rezervácie na Spiši, zapísanej do Registra svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.