Múzeum v Manchestri zakrylo ”nahé” múmie

Múzeum v severozápadnom anglickom meste Manchester sa v stredu 21. mája 2008 rozhodlo reagovať na sťažnosti návštevníkov a zakrylo poburujúce exponáty – “nahé” egyptské múmie. V sťažnostiach sa najčastejšie uvádzalo, že s vystavenými artefaktmi sa nezaobchádza dôstojne a s rešpektom. Múmie preto zostávajú prikryté, kým vedenie múzea nezvolí dôstojnejší spôsob ako vystaviť ľudské pozostatky. “Reagujeme na sťažnosti, ktoré sme dostali od našich návštevníkov na neprikryté múmie,” uviedol riaditeľ Piotr Bienkowski.

S týmto krokom múzea nesúhlasia niektorí egyptológovia, označujúc tento akt “krokom späť a dezinformáciou”. Manchesterské múzeum je domovom jednej z najväčších zbierok artefaktov starovekého Egypta. Ide približne o 20 000 predmetov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Aténske múzeum bude počas LOH otvorené

ATÉNY 23. júna 2004 (SITA/AFP) – Grécke archeologické múzeum, jedna z najväčších turistických atrakcií v Aténach, do zahájenia olympijských hier v auguste sprístupní verejnosti väčšiu časť priestorov, ktoré sa počas uplynulých dvoch rokov podrobili renovácii, oznámil v stredu riaditeľ múzea Nikolaos Kaltsas.

Slovenské národné múzeum

Slovenské národné múzeum je najväčšou múzejnou inštitúciou v Slovenskej republike. Pôsobí viac ako sto rokov. Má vo svojom zbierkovom fonde viac ako 3,5 mil. zbierkových predmetov zo všetkých vedných odborov. Spravuje aj niekoľko desiatok objektov, mnohé sú zapísané v Registri kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Múzeum taktiež spravuje dve múzea ľudovej architektúry v prírode, päť hradov, ktoré patria k najnavštevovanejším na Slovensku. Spišský hrad je súčasťou pamiatkovej rezervácie na Spiši, zapísanej do Registra svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.