Motocykel z roku 1894 zabojuje o titul najdrahšieho na svete

Obrázok k článku (hope1842.com)

V januári budú v Las Vegas dražiť motocykel z roku 1894, ktorý sa môže stať vôbec najdrahším vydraženým v histórii. Stroj poháňaný parou, ktorý navrhol Sylvester Roper, by mali vydražiť minimálne za 520-tisíc amerických dolárov (približne 367-tisíc eur). Doterajším rekordom je práve suma 520-tisíc dolárov za motocykel Cyclone Board Track Racer z roku 1915. Roperov motocykel sa v roku 1896 stal osudným pre svojho vynálezcu, ktorý na ňom zahynul. Ešte predtým sa vďaka jazde na ňom dostal do rúk polície, ktorá ho však musela prepustiť, pretože jeho nebezpečnú jazdu vzhľadom na vtedajšie zákony nevedela kvalifikovať ako trestný čin. Motocykel dosahoval úctyhodnú maximálnu rýchlosť 63 kilometrov za hodinu. Stroj mimochodom vyzeral ako bicykel, no mal zabudovaný ohrievač vody a stroj na paru. Jazda na ňom bola a je údajne veľmi nepohodlná.

Po Roperovej smrti mal motocykel mnoho majiteľov. Ten súčasný ho vlastní od roku 1996. “Roper postavil dva takéto motocykle a tento je z roku 1894. Oba v súčasnosti existujú. Ten druhý sa nachádza v Smithsonian museum (vo Washingtone, D.C. v USA, pozn. SITA ),” povedal riaditeľ sekcie motocyklových veteránov spoločnosti Auctions America Glenn Bator. “V čase, keď Roper tento stroj vytvoril, slovo motocykel ani neexistovalo. Je úžasné, že stroj prežil tak dlho. Roper nielenže stvoril jeden z prvých motocyklov, ale bol zrejme účastníkom vôbec prvej motocyklovej nehody na svete,” dodal Bator.

Informáciu zverejnila webová stránka dailymail.co.uk.

Poznámka redakcie:

Viac o vynálezcovi Sylvestrovi Roperovi a prvých motocykloch – www.hope1842.com/ropersylvester.html

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

SNM-MT: Motocykel včerajška

Výstava je venovaná československým motocyklom z obdobia rokov 1920-1970. Jej cieľom je predviesť širšej verejnosti historické motocykle, ktoré boli vyrábané na území bývalého Československa a z ktorých mnohé vo svojej dobe patrili k svetovej špičke.

Motorky a múzeum

Dňa 13. 2. 2009 o 16.00 sa v Slovenskom národnom múzeu v Martine sprístupní výstava Motocykel včera a dnes. Autorsky výstavu pripravili členovia občianskeho združenia VETERÁN KLUB – MARTIN so svojimi priaznivcami.

Vydražia Warholov portrét Michaela Jacksona

V New Yorku vydražia portrét zosnulého Michaela Jacksona, ktorý v roku 1984 namaľoval Andy Warhol. Ešte predtým ho však vystavia v londýnskom British Music Experience v O2 Arene, kde mal Jackson v júli odštartovať sériu 50 comebackových koncertov. “Tento portrét Andyho Warhola spája nesporného Kráľa Pop Artu s nesporným Kráľom Popu,” uviedla v mene predávajúceho Janet Lehr. Ako dodala, portrét vznikol “na vrchole ich kariér a je oslavou dvoch úžasných talentov v dejinách globálnej kultúry”.