Morový stĺp v Trenčíne čaká reštaurátorský prieskum

Obrázok k článku

Morový stĺp Najsvätejšej Trojice v Trenčíne zo začiatku 18. storočia potrebuje rekonštrukciu. Už tento rok ho čaká reštaurátorský prieskum, ktorý odhalí poškodenia viac ako 300 rokov starej dominanty námestia. Podľa pamiatkarov je v najhoršom stave schodisko. Ako informovala hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová, mesto minulý rok v rámci programu Obnovme si svoj dom požiadalo o dotáciu ministerstvo kultúry na dve kultúrne pamiatky – na morový stĺp a nápis na hradnej skale. „Po stanoviskách Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne požiadalo mesto o dotáciu na prieskum a projekt. Žiadali sme 3 500 eur na morový stĺp a 6 500 eur na nápis na hradnej skale. Rozhodnutím ministerstva dostalo mesto dotáciu 2 200 eur na morový stĺp, so žiadosťou o dotáciu na nápis na hradnej skale mesto úspešné nebolo. Napriek tomu budeme prieskum realizovať a projekt v plnej predpokladanej výške s dofinancovaním z vlastného rozpočtu,“ vysvetlila hovorkyňa mesta.

 

Prieskum a projekt má mesto v pláne uskutočniť ešte tento rok, budúci rok by pamiatky radi obnovili. „V ďalšom roku požiadame o pridelenie peňazí na obnovy oboch pamiatok,“ dodala Erika Ságová. Mesto v súčasnosti pripravuje verejné obstarávanie na zhotoviteľa prác.

 

Dominanta Mierového námestia prešla podľa Márie Vdovičíkovej z Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne prvou obnovou v závere 18. storočia, neskôr jeho súsošie renovoval piarista Vasil Králik. „Posledné komplexné stavebné, konzervačné a reštaurátorské opravy spravili v rokoch 1977 -1978,“ informovala.

 

Podľa pamiatkárky reštaurátorský zásah starý takmer 40 rokov dožil a je potrebný nový. „Stĺp je v spodnej časti narušený, najviac poškodené je stupňovité schodisko a balustrádová ohrádka okolo stĺpa. Vidno rôzne prasknutia, poškodenia kameňa, zvetranie. Reštaurátorský zásah dnes pôsobí esteticky nevábne,“ vysvetlila Vdovičíková. Neprehliadnuteľná pamiatka Mierového námestia dokladá podľa Vdovičíkovej sponzorské aktivity Mikuláša Ilešházyho.

 

Morový stĺp Najsvätejšej Trojice v Trenčíne je od roku 1963 národnou kultúrnou pamiatkou a je súčasťou mestskej pamiatkovej rezervácie Trenčín. Pamiatkarka Vdovičíková vyzdvihuje aj sochu Svätej Trojice. „Táto socha je kvalitným príkladom exteriérového sochárstva na Slovensku,“ dodala.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na morový stĺp ešte štyri milióny

Barokový stĺp Svätej Trojice, ľudovo nazývaný morový stĺp, je už niekoľko rokov v generálnej rekonštrukcii. Odborné reštaurovanie si vyžiadal zlý stav tejto pamiatky, ktorá patrí medzi najvýznamnejšie barokové monumenty v Európe…

Na dokončenie vzácneho morového stĺpa niet peňazí

KREMNICA – Takmer desať rokov mohli návštevníci Kremnice obdivovať vzácny barokový stĺp Sv. Trojice, nazývaný aj morový, iba spoza lešenia. To síce zhruba pred rokom zložili, stĺp však stále nie je úplne dokončený. Ako nás informoval primátor mesta Miroslav Nárožný, na úplné dokončenie pamiatky európskeho významu treba približne päť miliónov korún. Keďže mesto financie na tento účel v rozpočte nemá, odsúva sa jeho dokončenie na neurčito.