Ministerstvo vnútra vydáva katalógy vojnových hrobov

Ministerstvo vnútra SR knižne vydá “Katalóg vojnových hrobov príslušníkov Červenej armády, padlých v období 2. svetovej vojny, pochovaných na území SR“ a “Katalóg padlých nemeckých vojakov v období 1. a 2. svetovej vojny, pochovaných na území SR“. Agentúru SITA o tom informovala z Komunikačného odboru kancelárie ministra vnútra Ľudmila Staňová. “Katalógy vyjdú v počte 100 kusov. Ich vydanie vyplynulo z rokovaní Spoločnej slovensko-ruskej medzivládnej komisie pre starostlivosť o vojnové hroby a z úspešnej bilaterálnej spolupráce so Spolkovou republikou Nemecko,” uviedla Staňová. Ako ďalej dodala, v úvodnej textovej časti týchto publikácií čitateľ nájde historické súvislosti bojov a vojenských operácií, straty na životoch ako aj spôsoby pochovávania padlých vojakov. “Nechýbajú informácie o exhumáciách, prepochovaniach, výstavbe ústredných vojnových cintorínov a právny vývoj starostlivosti o vojnové hroby v SR,” uviedla. V ďalšej časti sa nachádza fotodokumentácia, mapky a údaje o konkrétnych vojnových hroboch padlých vojakov podľa územnosprávneho usporiadania SR. “Súčasťou katalógov sú aj menné zoznamy padlých vojakov s miestom ich pochovania v SR,” dodala.
Používanie katalógov a následnú distribúciu príslušným domácim aj zahraničným inštitúciám odštartuje minister vnútra Daniel Lipšic slávnostným odovzdaním diel veľvyslancom Ruskej federácie a Spolkovej republiky Nemecko dňa 17. januára 2011 o 11:00 na Ministerstve vnútra SR.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

S Talianskom podpísali dohodu o vojnových hroboch

Dohodu medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Talianskej republiky o vojnových hroboch dňa 5. mája 2010 podpísali na generálnom sekretariáte talianskeho ministerstva obrany v Ríme. Za slovenskú stranu ju podpísal mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR Stanislav Vallo a za taliansku generálny komisár rezortu obrany Talianskej republiky pre uctievanie padlých vo vojne Vittorio Barbato.

Cintorín sovietskych vojakov obnovili za vyše 20 tisíc eur

Cintorín sovietskych vojakov na Bôriku v Žiline zrekonštruovali za vyše 20 tisíc eur, ktoré zaplatila ruská ambasáda. Ako agentúru SITA informoval hovorca mesta Martin Barčík, centrálny pamätník spolu s podstavcom a piliermi vyčistili a zakonzervovali. Na schody okolo pamätníka položili novú dlažbu a múr dostal novú omietku. Pre úpravu cintorína Červenej armády sa rozhodli pri príležitosti budúcoročného 65. výročia skončenia druhej svetovej vojny.