Mestské múzeum v Liptovskom Mikuláši potrebuje nový depozitár

Obrázok k článku

Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši má naďalej záujem vybudovať nový depozitár na úschovu zbierkových predmetov. „Zbierky sú momentálne uložené doslova provizórne vo viacerých priestoroch, v ktorých nie sú na tieto účely vytvorené vhodné podmienky. Keď sa objaví vhodná výzva, v úzkej spolupráci s radnicou sa určite bez zbytočného otáľania pokúsime získať nevyhnutné prostriedky na tento projekt,“ potvrdil pre agentúru SITA riaditeľ múzea Jaroslav Hric. Vzhľadom na potrebnú výšku investície je podľa neho najvhodnejším riešením uchádzať sa opäť o prostriedky z eurofondov.

 

Mesto už v roku 2014 uspelo so žiadosťou o získanie približne 800-tisíc eur v rámci europrojektu na vybudovanie depozitára. Víťazná firma MOLDA však po podpísaní zmluvy informovala radnicu, že v stanovenom termíne do 31. októbra 2015 nie sú schopní zrealizovať stavbu. Vedenie radnice to pripisovalo zlému manažovaniu projektu ešte v roku 2014.

 

Múzeum Janka Kráľa je rozpočtovou organizáciou mesta. V tomto roku oslávilo 60 rokov svojho fungovania. V správe má expozície Kapitol z histórie mesta, Mikulášsku mučiareň, Tatrín, Rodný dom Rázusovcov a Synagógu. V objektoch múzea sa nachádza rozsiahla hlavná expozícia, vrátane návštevníkmi vyhľadávanej mučiarne s fragmentmi z vypočúvania Juraja Jánošíka. Zbierkový fond múzea má už približne 37 tisíc položiek a každým rokom pribúdajú desiatky nových.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články