Mestské múzeum obmedzí vstupy do Apponyiho paláca

Apponyiho palác, foto: Peter Fratrič

Múzeum mesta Bratislavy od štvrtka 15. septembra dočasne uzatvára Apponyiho palác. Nedávno zrekonštruovaný palác je sídlom Múzea vinohradníctva a Múzea historických interiérov. “Toto mimoriadne opatrenie je nevyhnutnou reakciou na zlú finančnú situáciu Múzea mesta Bratislavy ako aj Hlavného mesta SR Bratislavy,” informovala agentúru SITA vedúca oddelenia komunikácie Múzea mesta Bratislavy Beáta Husová. Múzeum zároveň zdôrazňuje, že “všetky plánované podujatia v Apponyiho paláci budú naďalej pokračovať, tak ako sú avizované na webovej stránke múzea – http://www.muzeum.bratislava.sk/.

Palác môžu navštevovať iba skupiny nad 15 návštevníkov. Ak majú záujem o prehliadku Apponyiho paláca, musia sa nahlásiť osobne v Starej radnici v pokladni, alebo na bratislavskom telefónnom čísle: 02/ 59 100 847. Po letnej prestávke sa 24. septembra tiež uskutoční detské podujatie Elá hop do múzea! – Netradičné divadlo v Apponyiho paláci. Pokračujú aj návštevy depozitára skla, keramiky a porcelánu, po prvý raz sa v Apponyiho paláci uskutočnia 22. septembra. Múzeum po predchádzajúcej telefonickej alebo e-mailovej objednávke tiež bude pokračovať v neformálnom programe pre školy Na návšteve u Apponyiho.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zoznámenie s krehkou krásou skla, keramiky a porcelánu

Zoznámiť sa trochu inak s krehkou krásou skla, keramiky a porcelánu ponúka Múzeum mesta Bratislavy. Múzeum pripravuje pravidelne raz do mesiaca návštevy študijného depozitu keramiky, porcelánu a skla v Apponyiho paláci na Radničnej 1, blízko Starej radnice. Túto možnosť majú všetci, čo prídu na verejné sprístupnenie depozitu do rokokového Apponyiho paláca známeho expozíciou vinohradníctva vo štvrtok 8. júla 2010 o 10:00 a potom o 16:00.

Uvoľňujú depozity Mestského múzea v Apponyiho paláci

BRATISLAVA 31. októbra 2004 (SITA) – Depozity bratislavského Mestského múzea v Apponyiho paláci, ktorý by mal prejsť rekonštrukciou, začínajú v súčasnosti uvoľňovať do upravených priestorov Materskej školy v Jarovciach a do kina Odboj v Dúbravke. Mestská organizácia Paming pripravuje umelecko-historické prieskumy omietok, ktoré bude robiť Mestský ústav pamiatkovej starostlivosti. V tomto roku už začali s opravou strechy a s klampiarskymi konštrukciami Ungerovho a Pauerovho domu. Kompletnou výmenou prešla pálená strešná krytina a čiastočne vymenili medené klampiarske prvky a poškodený krov.

Najakútnejší problém Múzea mesta Bratislavy

Najväčším problémom, s ktorým sa už dlhší čas borí Múzeum mesta Bratislavy, je zatápanie depozitu nábytku v bratislavskej Dúbravke. Pre agentúru SITA to uviedol riaditeľ múzea Peter Hyross. “Najakútnejší problém, čo sa uloženia zbierkových predmetov týka, rieši múzeum v Dúbravčiciach. Tam má dve haly s historickým nábytkom, pričom do jednej z nich veľmi intenzívne zateká,” povedal Hyross. Múzeum podľa neho v rámci svojich “skromných finančných možností” tmelilo a odstránilo najhoršie a najakútnejšie nedostatky. Do akej miery sa múzeu podarilo problém aspoň čiastočne vyriešiť, sa podľa Hyrossa ukáže až po roztopení snehu.