Mesto odmietlo priemyselný park vedľa kultúrnej pamiatky

POPRAD/SPIŠSKÁ BELÁ 13. mája (SITA) – Obyvatelia Spišskej Belej odmietli výstavbu priemyselného parku v blízkosti národnej kultúrnej pamiatky kaštieľa Strážky. Takéto stanovisko zaujali aj poslanci Mestského zastupiteľstva v Spišskej Belej, ktorí nesúhlasili so zmenou územného plánu v lokalite medzi Pradiarňou a kaštieľom Strážky. „Firma Toreal požiadala mesto o čiastkovú zmenu územného plánu, keďže navrhovaný priemyselný park sa čiastočne nachádza aj na katastrálnom území Spišskej Belej,“ uviedol pre SITA primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak. Priemyselný park s rozlohou takmer 30 ha plánuje v lokalite za Pradiarňou vybudovať mesto Kežmarok. Približne tretina parku zasahovala do katastrálneho územia Spišskej Belej a bola by v dotyku s kaštieľom Strážky.Informáciu o výstavbe parku prijalo vedenie kaštieľa Strážky s veľkými rozpakmi. „Myslím si, že táto lokalita je absolútne nevhodná pre tieto zámery,“ uviedla riaditeľka kaštieľa Mária Šelepová. Podľa nej sú v katastri Kežmarku oveľa vhodnejšie lokality pre vybudovanie priemyselného parku. Šelepová tu vidí určitú paralelu s minulosťou, keď bývalý majiteľ kaštieľa Štefan Czóbel dal pred 100 rokmi na vlastné náklady postaviť železničný most „len preto, aby uchránil park, tak si myslím, že aj my sme povinní urobiť všetko preto, aby sme zabránili týmto aktivitám.“

Primátor Spišskej Belej si uvedomuje, že Spišská Belá nezabráni výstavbe priemyselného parku v katastrálnom území Kežmarku. Zamietnutie priemyselného parku v katastri Spišskej Belej vytvorí podľa Bieľaka určitú nárazníkovú zónu, ktorá môže prispieť k zmenšeniu prípadných negatívnych vplyvov priemyselného parku na kaštieľ Strážky.
Mesto Kežmarok je rozhodnuté aj napriek odmietavému stanovisku Spišskej Belej pokračovať v celom procese. „Mrzí nás, že sa Spišská Belá takto rozhodla, ale v zásade to náš projekt neovplyvní. Zmena bude len v rozlohe,“ uviedol primátor Kežmarku Igor Šajtlava.

(SITA, ro;bl), 0295

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články