Mesto Bardejov chce zreštaurovať kultúrnu pamiatku Lampový stĺp

Obrázok k článku

Bardejovská samospráva má záujem reštaurovať národnú kultúrnu pamiatku Lampový stĺp na Jiráskovej ulici, ktorý je zapísaný v registri nehnuteľných kultúrnych pamiatok v Ústrednom zozname pamiatkového fondu. Vznik tejto neskorogotickej pamiatky sa datuje okolo roku 1500, patrí preto medzi najstaršie stavebné pamiatky mesta.

 

Ako informuje radnica na svojej webovej stránke, samospráva podala žiadosť o poskytnutie dotácie z Ministerstva kultúry SR v rámci programu Obnovme si svoj dom. Zámerom projektu je reštaurovanie tejto významnej národnej kultúrnej pamiatky, ktorému by mal predchádzať reštaurátorský výskum a návrh na reštaurovanie, jeho realizácia a dokumentácia vykonaných reštaurátorských prác v súlade s rozhodnutím Krajského pamiatkového úradu v Prešove. Mesto žiada na archeologický výskum v areáli nemocnice na Jiráskovej ulici o vyše 4 500 eur a na reštaurovanie Lampového stĺpa ďalších 14 820 eur. V prípade schválenia dotácie by projekt zrealizovali v druhej polovici tohto roka. Snahou je zreštaurovanie kamenného stĺpa v čo najviac pôvodnej podobe v súlade s podmienkami pamiatkovej starostlivosti.

 

Lampové stĺpy sa v stredoveku stavali na dôležitých križovatkách ciest, cintorínoch a na pamätných miestach. Stĺp v Bardejove tvorí kamenná štvorboká otvorená vežička s ihlanovitou strieškou položená na osembokom stĺpe. Nachádza sa v záhrade bývalej nemocnice medzi Kláštornou baštou a Hornou bránou. Kedysi tu bol cintorín. Vo vežovitej časti stĺpa horelo svetlo, ktoré plnilo orientačnú, ale aj spomienkovú funkciu. Pri tomto stĺpe sa podľa záznamov zo 16. a 17. storočia vykonávali popravy sťatím a bývala tam vystavená aj hlava popraveného.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na morový stĺp ešte štyri milióny

Barokový stĺp Svätej Trojice, ľudovo nazývaný morový stĺp, je už niekoľko rokov v generálnej rekonštrukcii. Odborné reštaurovanie si vyžiadal zlý stav tejto pamiatky, ktorá patrí medzi najvýznamnejšie barokové monumenty v Európe…

Na dokončenie vzácneho morového stĺpa niet peňazí

KREMNICA – Takmer desať rokov mohli návštevníci Kremnice obdivovať vzácny barokový stĺp Sv. Trojice, nazývaný aj morový, iba spoza lešenia. To síce zhruba pred rokom zložili, stĺp však stále nie je úplne dokončený. Ako nás informoval primátor mesta Miroslav Nárožný, na úplné dokončenie pamiatky európskeho významu treba približne päť miliónov korún. Keďže mesto financie na tento účel v rozpočte nemá, odsúva sa jeho dokončenie na neurčito.