Mesiac fotografie má nové centrum, národné múzeum

Obrázok k článku

Výstavné priestory Slovenského národného múzea (SNM) na Žižkovej ulici v Bratislave budú zdobiť fotografie svetoznámych umelcov. Počas november budú súčasťou 25. ročníka medzinárodného festivalu Mesiac fotografie. Najväčšou tohtoročnou zmenou medzinárodného festivalu fotografie je presun centrálneho výstavného priestoru Mesiaca fotografie. Namiesto Domu umenia na Námestí SNP, v súčasnosti už kunsthalle, dostane ústredná séria výstav od utorka 3. novembra priestor v budovách Slovenského národného múzea (SNM) na Žižkovej ulicu v podhradí. Agentúru SITA o tom informovala PR a marketingová manažérka SNM Dagmar Brisudová.

 

V SNM – Múzeu kultúry Maďarov na Slovensku otvoria výstavu Eduarda Kozicsa, ktorý fotografoval významných predstaviteľov Bratislavy i bežných obyvateľov a návštevníkov mesta, jeho architektúru, zákutia, klasické aj nové umelecké diela. Stal sa tak prvým a jediným fotografom Bratislavy, ktorý sa vo veľkom a podobnom rozsahu zaoberal naším hlavným mestom, jeho podobami a životom. Vo výstavnom pavilóne SNM Podhradie si návštevníci budú môcť pozrieť To najlepšie z Czech Press Photo za posledných 20 rokov. Výstavná kolekcia pripravená pre Mesiac fotografie v Bratislave je výberom z rozsiahlej retrospektívnej prehliadky usporiadanej pri príležitosti 20-ročného trvania vrcholnej novinárskej fotografickej súťaže Czech Press Photo a je zároveň obrazovou históriou života a sveta v tomto období. Lida Suchý, americká fotografka s diplomom z Yalskej univerzity, predstaví na Mesiaci fotografie portrét ukrajinskej dediny. Výstavu umelkyne, ktorá vyrastala v rodine utečencov, návštevníci nájdu v SNM – Archeologickom múzeu.

 

V poradí 25. ročník Mesiaca fotografie avizuje oddnes výstava fotografií Martina Kollara Field Trip/Exkurzia v Slovenskej národnej galérii, v utorok 3. novembra sa k nej pridá séria výstav v SNM a v Danubiane – Meulensteen Art Museum a následne sa od 4. do 7. novembra otvoria výstavy v ďalších galériách a kultúrnych inštitútoch zapojených do festivalu. Spolu tento rok Mesiac fotografie ponúkne vyše dve desiatky výstav.

 

Mesiac fotografie v Bratislave organizuje občianske združenie Fotofo, ktoré prevádzkuje Stredoeurópsky dom fotografie. Festival je súčasťou Európskeho mesiaca fotografie, ktorý sa koná v Paríži, Viedni, Berlíne, Budapešti, Ľubľane a Luxemburgu. Podrobný program festivalu možno nájsť na webstránkach http://www.mesiacfotografie.sk a http://www.sedf.sk.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

O divadelných budovách v strednej Európe

Zamyslieť sa nad budovami stánkov divadelnej kultúry nabáda návštevníkov Výstavného pavilónu Podhradie Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave jeho najnovšia výstava. Výstava Za každodennosťou: Divadelná architektúra v strednej Európe vznikla v rámci medzinárodného projektu TACE – Divadelná architektúra v strednej Európe. Vďaka spolupráci SNM a Divadelného ústavu Bratislava sa pokúša nájsť odpoveď napríklad na otázku, či reprezentuje Slovenské národné divadlo slovenskú architektúru. Kladie taktiež otázky o možnosti existencie národných divadiel na začiatku 21. storočia a ide aj ďalej, keď sa pýta, či vôbec existuje národná architektúra alebo výhradne globálny rukopis. Agentúru SITA o tom informovala Dana Tomečková z Divadelného ústavu.

Vyhlásenie výsledkov fotografickej ceny sittcomm.award

03/11/2006, 21:00, Štúdio L+S, Námestie 1.mája 5, Bratislava
CEE PhotoFund, photo.sittcomm.sk a Stredoeurópsky dom fotografie Vás pozývajú na vyhlásenie výsledkov fotografickej ceny sittcomm.award, ocenenia pre mladých fotografov/-iek z krajín V4 (Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko) do 35 rokov. Súčasťou večera bude prezentácia víťaza/-ky a finalistov/-iek súťaže vo forme slideshow doprevádzanej hudbou.