Martin Račko je novým riaditeľom galérie

Obrázok k článku

Novým riaditeľom košickej Východoslovenskej galérie (VSG) sa stal akademický sochár Martin Račko. Rozhodli o tom na dnešnom rokovaní poslanci zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK). Poslanci potvrdili výsledok konkurzu, ktorý sa uskutočnil v máji tohto roku.

Samosprávny kraj, ktorý je zriaďovateľom VSG, musel hľadať nového riaditeľa, keďže dovtedajšia riaditeľka a štatutárna zástupkyňa Lena Lešková požiadala o uvoľnenie z funkcie v decembri 2013. Na konkurze sa 12. júna zúčastnili štyria prihlásení uchádzači. Členovia konkurznej komisie rozhodli, že akademický sochár Martin Račko má z prihlásených uchádzačov najlepšie predpoklady na výkon riadiacej a organizátorskej práce v danej inštitúcii a odporučili predsedovi KSK predložiť na rokovanie Zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja návrh na jeho vymenovanie. Ako sa uvádza v dôvodovej správe, Račko má všetky požadované osobnostné predpoklady a odborné skúsenosti potrebné pre kvalitný výkon organizátorskej a riadiacej práce vo funkcii riaditeľa Východoslovenskej galérie v Košiciach.

Martin Račko má 55 rokov. Od skončenia štúdia na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave pracoval ako výtvarník v slobodnom povolaní pri tvorbe prvkov interiérovej a exteriérovej architektúry, voľnej tvorby, plastík. V roku 1989 sa stal výkonným riaditeľom firmy Art Spektrum, ktorá sa zaoberá realizáciou projektov komplexného zariaďovania interiérov firiem vrátane dodávky umeleckých diel a prvkov užitého výtvarného umenia. Je členom spolku Umeleckej besedy slovenskej a členom Spoločnosti voľných výtvarných umelcov pri Slovenskej výtvarnej únii. Je spoluorganizátorom i účastníkom mnohých prezentačných výstav a projektov výtvarného umenia na Slovensku aj v zahraničí.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Uchádzači o post generálneho riaditeľa SNG

Do výberového konania na post generálneho riaditeľa Slovenskej národnej galérie (SNG) sa prihlásili štyria uchádzači. Záujem o tento post majú kurátor a riaditeľ Galérie Jána Koniarka v Trnave Vladimír Beskid, kurátor Galérie Cypriána Majerníka v Bratislave Richard Gregor, pracovník ministerstva vnútra a vedúci oddelenia stredovekých fondov a bádateľne pobočky Štátneho archívu Bratislava v Skalici Anton Konečný a poverená generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Ministerstva kultúry (MK) SR Jozef Bednár. Podľa rozhodnutia výberovej komisie všetci štyria uchádzači o kreslo šéfa národnej galérie spĺňajú podmienky na výkon funkcie.

Východoslovenská galéria 1952- 2002

Východoslovenská galéria v Košiciach si pripomína 50. výročie od začiatku svojej zberateľskej a výstavnej činnosti. Bola založená ako druhá slovenská galerijná inštitúcia (po SNG v Bratislave) a dnes sa zaraďuje medzi najväčšie a najstaršie slovenské zberateľské inštitúcie podobného druhu.

Novým generálnym riaditeľom SNM je Rastislav Púdelka

Výberová komisia dňa 18. januára 2010 po vypočutí kandidátov na funkciu generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea odporučila ministrovi kultúry vymenovať do funkcie víťaza výberového konania Rastislava Púdelku, riaditeľa SNM – Múzea Slovenských národných rád v Myjave. Výberového konania sa zúčastnili štyria kandidáti, ktorí splnili stanovené podmienky potrebné na výkon tejto funkcie a boli pozvaní na vypočutie. Minister kultúry odporúčanie výberovej komisie akceptuje, nový generálny riaditeľ SNM by sa mal funkcie ujať od 1.2.2010.